Ødelæggende krigstraumer og manglende skolegang er blevet hverdag for millioner af syriske børn på flugt. Generalsekretær i UNICEF, Steen Andersen, frygter, at de sårbare børn kan ende i hænderne på radikaliserede kræfter:
– Særligt drengene bliver inddraget i den voldelige del af krigen. Ofte er der en tendens til at forsøge at inddrage børn, fordi man vil have drengebørnene som børnesoldater, forklarer han og uddyber:
– Vores reelle bekymring er en radikalisering ind i de mere voldelige bevægelser.
FN anslår, at mere end en million syriske børn bor i flygtningelejre, og omkring fem millioner syriske børn er internt fordrevne fra den hverdag, der engang var deres liv.
Risikoen er også til stede for, at de vil tilslutte sig mere radikale bevægelser i den ene eller den anden retning. Hvis der kommer nogen og siger: ”Jeg kan skaffe dig en seng at sove i. Jeg kan skaffe dig mad osv.”, så er det jo fristende at slutte sig til det
Steen Andersen, generalsekretær i UNICEF
Syrerne flygter fra det syriske regime og præsident Bashar al-Assad. Der er endnu ikke skabt noget politisk alternativ til Bashar al-Assad, og derfor vil en løsning på konflikten ikke komme foreløbigt, vurderer Rasmus Boserup, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Det kan påvirke de unge:
– Folk er vrede og har tabt deres livsmuligheder. Det er et klassisk problem i flygtningelejre. Der er mange våben i omløb i området. Syrerne er ikke specielt interesserede i at opretholde Assad-regimet, så derfor vil der være en risiko for, at de unge flygtninge tilslutter sig IS, siger Rasmus Boserup.
Læs også: Krigen i Syrien giver flere barnebrude
Børn er de letteste ofre
De syriske flygtningebørn er sårbare efter at have set bomber sprænge. Nogle børn har set familie og venner blive myrdet. De har set naboer, der er blevet lemlæstet og bekendte udsat for tortur. De er traumatiserede, siger Anne Sophie Dybdal, psykolog ved Red Barnet.
– Risikoen er også til stede for, at de vil tilslutte sig mere radikale bevægelser i den ene eller den anden retning. Hvis der kommer nogen og siger: ”Jeg kan skaffe dig en seng at sove i. Jeg kan skaffe dig mad osv.”, så er det jo fristende at slutte sig til det, forklarer Steen Andersen fra UNICEF, mens han uddyber, at børnene står forrest på en meget uhensigtsmæssig måde:
– Man kan se frygten i øjnene hos børnene. Man kan se usikkerhed og tomhed og tanker som: ”Hvad skal der blive af mig?”
Flygtningelejre har tidligere født radikalisme blandt især drenge
I flygtningelejrene sidder børnene i visse tilfælde uvirksomme uden stimulans, lyder det fra Steen Andersen.
Drengenes identitet er truet. De er vokset op i en kultur med faste forventninger om at forsørge deres familie. Når krigen afbryder deres uddannelse, eller de mister deres arbejde, bliver det umuligt. Deres rolle i samfundet er forsvundet, der er ikke noget håb for fremtiden, lyder det fra Anne Sophie Dybdal, psykolog fra Red Barnet.
Syrien-krigen:
- Krigen brød ud i foråret 2011.
- Inden krigen havde Syrien en befolkning på 20 millioner mennesker.
- Cirka 10 millioner mennesker er nu på flugt.
- Knap tre millioner flygtninge befinder sig i flygtningelejre i nabolandene: Jordan, Libanon og Tyrkiet.
- Mere end en million syriske børn opholder sig i flygtningelejrene.
- Omkring 5 millioner syriske børn er internt fordrevne.
Kilde: un.org
– Det er chokerende for de unge drenge at se, hvordan deres familie har mistet grebet om, hvad der foregår. Hvordan de i flygtningelejren har mistet kontrollen med livet. Det gør børnene mere sårbare for at træffe uhensigtsmæssige valg. De bliver lette ofre for radikalisering, siger Anne Sophie Dybdal.
Radikalisering i flygtningelejre er et tilbagevendende problem. Rasmus Boserup fortæller, at de palæstinensiske flygtningelejre har fungeret som rekrutteringsgrundlag for sunni-militser. Også Red Barnet kender til problemet:
– Vi har tidligere set børn blive radikaliseret i blandt andet flygtningelejre i Tjetjenien, fortæller Anne Sophie Dybdal.
Syrerne flygter fra Bashar al-Assad
Omkring halvdelen af Syriens oprindelige befolkning på 20 millioner er nu på flugt, anslår FN. Men syrerne flygter ikke fra Islamisk Stat. De flygter fra præsident Bashar al-Assads styrker, siger Rasmus Boserup, seniorforsker ved DIIS.
– Problemet for Vesten er, at IS er på vores terrorliste. De er ude efter Assad-regimet. Men de er i hvert fald også ude efter vesterlændinge og den vestlige koalition, fortæller Rasmus Boserup.
De flygtede syrere lever hver dag med uvished. Det kan ende med at blive en voldsom udfordring for Vesten. Det vil blive et uoverstigeligt problem, hvis syrerne tilslutter sig IS for at bekæmpe det regime, de er flygtet fra. Problemet, med at finde plads til flygtninge, skaffe mad og ressourcer bliver enormt, lyder det fra Rasmus Boserup.
Ingen løsning på verdenshistoriens største flygtningeproblem
Krigens uvished hviler tungt over syrernes fremtid. Der er ikke tegn på, at krigens parter er blevet mættet af deres kampgejst.
Krigen, der startede i 2011, har givet verdenshistoriens største flygtningeproblem, der kun bliver større. De omkringliggende lande er oversvømmet i syriske flygtninge. I Libanon er hver fjerde borger nu syrer. Det er en voldsom belastning for samfundet. Det er næsten umuligt fortsat at give flygtningene livsmuligheder, siger Rasmus Boserup.