What! Hvorfor starter 1864 i 1848?

Det tapre men håbløse forsvar af Dybbøl er en ikonisk del af moderne dansk historie.  Kilde: Jørgen Valentin Sonne
Det tapre men håbløse forsvar af Dybbøl er en ikonisk del af moderne dansk historie.
Kilde: Jørgen Valentin Sonne

Glemte du at høre efter, da historielæreren gennemgik 1864? Eller trænger du bare til at gå genopfrisket din viden, så du kan være med i alle diskussionerne om DR’s nye dramaserie om krigen? Så er du kommet til det rette sted.

NetAvisen har skruet et tidslinje sammen, der gennemgår begivenhederne, som førte til krigen og nederlaget i 1864. Rasmus Glenthøj, historiker ved SDU, blev spurgt til råds, og har flere steder kommenteret på de vigtigste begivenheder. Han er glad for at der er så så stor fokus på 1864 for tiden, men samtidig mener han, at der er brug for mere nuance i debatten:

– Jeg er træt af, at det bliver stillet op, som om det  hele er det rene galskab. Det kunne jo være, at landets mest begavede mænd ikke alle var jubelidioter. Det er jo bare en hypotese.

Rasmus Glenthøj understreger, at de danske politikere i 1864 stod i en meget vanskelig situation, hvor der ikke var nogle nemme løsninger.

– Der er ikke nogen tvivl om at der blev begået en masse fejl, og at der er et væld af ting man kan kritisere, men at sige at krigen var fundamentalt irrationel, det er ikke korrekt. Man bliver nødt til at forstå den ufattelig vanskelige position der var, hvor statens eksistens og suverænitet var på spil.

Gå på opdagelse i tidslinjen nedenunder, og bliv klogere på 1864. Så kan du blære dig overfor vennerne eller kollegerne, næste gang i diskuterer DR’s nye serie.

Tryk på “Åben i nyt vindue” for at se tidslinjen i større format.