København er i sandhed blevet en by i ungdommens tegn, hvor 2500 unge årligt flytter til. Det sætter dog stort pres på boligmarkedet og gør, at mange unge har svært ved at finde en bolig.
Derfor vil Københavns Kommune også opføre 4000 nye ungdomsboliger inden 2019 og gøre sit for at tage noget af presset, forklarede overborgmester Frank Jensen (S) til Metroxpress i sidste uge:
– De mange studerende er et aktiv for København, og vi skal sikre, at de får et ordentligt sted at bo, der også er til at betale.
Jeg har selv været ude i situationer, hvor jeg ikke vidste, hvor jeg boede næste måned og bare skulle finde noget.
Linette Knudsen, 21 år og studerende i København
Boligmanglen er reel nok
Linette Knudsen på 21 år, der flyttede til København for halvandet år siden for at studere, har også på egen krop mærket boligmanglen. På halvandet år har hun nået at bo fire forskellige steder i byen.
– Jeg har selv været ude i situationer, hvor jeg ikke vidste, hvor jeg boede næste måned og bare skulle finde noget, siger hun.
Læs også: Nordvest: Lokale frygter nye ungdomsboliger
Linette Knudsen har desuden oplevet, hvordan boligmanglen pressede sig på fra den anden side af bordet som udlejer.
– Jeg har selv skullet udleje et værelse, hvor jeg virkelig oplevede, hvor meget boligmangel der var, fordi man jo nærmest fik 100 henvendelser på to timer, siger hun.
Ungdomsboligerne er ikke nødvendigvis attraktive for de unge. Vi kan se, at unge mennesker ikke vil bo i en lille studiebolig, der ikke ligger centralt.
Jesper Bo Jensen, fremtidsforsker i bl.a. fremtidens boligbehov i hovedstadsområdet
København er underforsynet
København kæmper da også med at kunne følge med de mange unge, der strømmer til byen, når det kommer til udbuddet af ungdomsboliger. Det understreger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, der blandt andet beskæftiger sig med fremtidens boligbehov i hovedstadsområdet:
– Der er ingen tvivl om, at København er underforsynet sammenlignet med Aalborg for eksempel, der jo er en mindre by, og som lige har bygget 5.000 nye ungdomsboliger. Så i lyset af det, er det ikke særligt mange, man bygger i København.
Læs også: Morten Kabell (EL) til alment boligselskab: “I opfører jer som rigmandsunger”
Jesper Bo Jensen understreger dog også, at de unge typisk har mange krav til en bolig, som ungdomsboligerne kan have svært ved at leve op til.
– Ungdomsboligerne er ikke nødvendigvis attraktive for de unge. Vi kan se, at unge mennesker ikke vil bo i en lille studiebolig, der ikke ligger centralt, siger han.
Derfor er det heller ikke meningen, at der skal være ungdomsboliger til alle unge, fastslår Jesper Bo Jensen.
Høje krav gør boligjagten sværere
Linette Knudsen er da også helt bevidst om, at hun stiller høje krav til boligen, der kan gøre boligjagten endnu sværere. Krav, som hun ikke ville slække på, hvis hun en dag fik tilbuddet om en ungdomsbolig.
– Jeg ville ikke være villig til at lægge særligt mange penge for en ungdomsbolig, men ville stadig have meget højere krav til den end til eksempelvis et kollegieværelse, fordi jeg ville se den mere som en lejlighed, siger hun.