Det er i dag syv år siden, at Barack Obama blev valgt som den 44. amerikanske præsident. Det skete, da han d. 4. november 2008 besejrede den republikanske præsidentkandidat John McCain.
Obama blev samtidigt den første afroamerikanske præsident i USA’s historie, hvilket fra start gjorde ham speciel, vurderer USA-kender, Anders Agner Pedersen, forfatter og redaktør på Kongressen.com, der beskæftiger sig med amerikansk politik.
– At blive valgt som den første sorte præsident sikrede ham fra start en plads i historiebøgerne. Selvom USA stadigvæk slås med raceproblemer, så har det kæmpe symbolsk betydning, at man nu har haft en sort præsident, siger han.
Obamacare deler stadigvæk vandene
Barack Obama har i sine syv år som præsident markeret sig på flere områder, men særligt hans omfattende sundhedsreform, der populært kaldes Obamacare, vil han for alvor blive husket for, mener Mads Fuglede, der udover at være historiker og forfatter til bogen “USA – Den universelle nation” er medlem af Venstre.
– Store sociale og føderale reformer er meget svære at gennemføre i USA. Det var derfor ret usædvanligt, at det lykkedes ham at gennemføre den. Men sundhedsreformen deler stadigvæk vandene i USA, så den vil han helt klart blive husket for på godt og ondt, siger han.
– At blive valgt som den første sorte præsident sikrede ham fra start en plads i historiebøgerne. Selvom USA stadigvæk slås med raceproblemer, så har det kæmpe symbolsk betydning, at man nu har haft en sort præsident.
Anders Agner Pedersen, forfatter og redaktør på Kongressen.com
Læs også: Obama og Romney kender hver enkelt vælger
Også Anders Agner Pedersen tillægger Obamacare stor vigtighed.
– Adskillige præsidenter før Obama har forsøgt at gennemføre en sundhedsreform, men uden held. At det lykkedes for Obama er derfor meget stort. Det vil blive en stor del af hans eftermæle, siger han.
Økonomien er blevet vendt
Et andet område, som Obama også vil blive husket for, er det økonomiske, mener begge USA-kendere.
– Alle præsidenter, der efterlader en god økonomi, bliver husket bedre, end de var. Og alle præsidenter, der efterlader en dårlig økonomi, bliver husket dårligere, end de egentligt var. Obama ser ud til at efterlade en økonomi i fremgang, og jeg tror derfor, at han får et godt eftermæle.
Mads Fuglede, historiker og forfatter.
– Obama overtog USA, da statskassen var fuldstændig tom, og ledigheden var ved at eksplodere. Det er uden sammenligning den værste krise, som USA har stået i siden 30’erne og depressionen. Det var den virkelighed, som han skulle regere ud fra. Han har formået at vende udviklingen, og den amerikanske økonomi har det bedre. Ledigheden er også faldet markant, siger Anders Agner Pedersen.
Mads Fuglede vurderer, at Obama som følge af den økonomiske fremgang vil få et godt eftermæle.
– Alle præsidenter, der efterlader en god økonomi, bliver husket bedre, end de var. Og alle præsidenter, der efterlader en dårlig økonomi, bliver husket dårligere, end de egentligt var. Obama ser ud til at efterlade en økonomi i fremgang, og jeg tror derfor, at han får et godt eftermæle, siger han.
Det globale image
Anders Agner Pedersen fremhæver yderligere, at Obama på mange måder har forbedret USA’s globale image og derved har genetableret forholdet til FN.
– En sidste ting, der er værd at fremhæve, er USA’s omdømme før Obama. Det var et meget splittet verdenssamfund, og meningerne om USA var meget delte. Man skal blot tænke tilbage på Irak-krigen, hvor Danmark ikke brød sig om Bushs handlinger, og det påvirkede USA’s omdømme. Men Obama har gennem sit præsidentembede genetableret USA’s globale image. Tilliden globalt er vokset, hvilket især er vigtigt i forhold til FN, siger Anders Agner Pedersen.
Barack Obama har stadigvæk lidt over et år tilbage af sit andet præsidentembede, der officielt slutter den 20. januar 2017. Inden da skal en ny præsident vælges. Valget finder sted den 8. november 2016.