Udenlandske hjemløse overladt til nattefrost

Is og rim vil glimte i græsstråene denne weekend. Men glansen af den første frost er svær at få øje på for udenlandske hjemløse, der bliver efterladt til nattefrost de første måneder af vinteren. Den relativt lange behandlingstid fra, at satspuljepartierne vedtager satspuljen og til, at det er muligt at oprette nødherberg, kan efterlade de udenlandske hjemløse i kulden indtil starten af december.

Langt tilløb for sengepladser

Blå Kors vil gerne lade de udenlandske hjemløse overnatte i varmen, men kan ikke gå i gang med deres arbejde før Social og Sundhedsministeriet på vegne af satspuljepartierne har oprettet vinterens satspulje.

»Vi har planer om at oprette nødherberg her til vinter, men det forudsætter at Socialministeriet udbyder den pulje, som de plejer at gøre, så den venter vi meget spændt på. Den er nemlig ikke kommet endnu,« udtaler Generalsekretær for Blå Kors, Christian Bjerre.

Denne weekend ser det ud til, at der bliver frosset om tæerne i soveposer rundt omkring i de københavnske parker.

Læs også: Københavnsk hjemløselejr ryddet af kommunen

»Fra vi får at vide, at der er en pulje, går der 14 dage før ministerierne behandler sagerne og så er vi henne ved 1. december, før vi kan gå i gang med at hjælpe de hjemløse,« uddyber Christian Bjerre omkring muligheden for at oprette nødherberg i den nærmeste fremtid.

Morgenlur efter natlige strabadser

Kristuskirken på Nørrebro var en af de kirker, der sidste vinter oprettede et nødherberg for udenlandske hjemløse i samarbejde med Blå Kors. I øjeblikket huser kirken morgencafeen ’Grace’ i hverdagene fra 7.30 til 10, hvor alle hjemløse kan få sig en bid brød og varme sig på en kop kaffe.

»Der er helt klart flest afrikanske hjemløse i cafeen. Lige nu så har vi det sådan, at man kan sove de tre timer, vi har åbent om morgenen, fordi der er mange hjemløse, der har været på gaden hele natten og det er koldt og ikke særlig rart. Så kan man lige få et par timer i varmen på en madras,« fortæller leder af morgencafeen Sofie Weinreich Samuelsen.

Læs også: Jobsøgende afrikanere ender på gaden i Danmark

Herberget har ikke lov til at tilbyde overnatning til de udenlandske hjemløse, så nattefrosten må de hjemløse klare på gaden.

»Vi håber på at åbne nødherberg her til vinter, fordi der ikke er mange tilbud for de hjemløse, specielt ikke de udenlandske, der er jo intet,« uddyber Sofie Weinreich Samuelsen omkring vinterudsigterne for de udenlandske hjemløse.

Satspuljepenge til senge, soveposer og liggeunderlag

Loven om aktiv socialhjælp giver ikke udenlandske hjemløse lov til at få hjælp fra danske herberg om overnatning. I paragraf 12 a fremgår det, at de udenlandske hjemløse fra loven og den danske stats side ikke er berettiget til hjælp med andet end hjemrejse. Læs lovtekst her 

Sidste vinter tog flere private aktører initiativ til at hjælpe de udenlandske hjemløse i forbindelse med den hårde forårsfrost. Fra politisk side blev der oprettet en satspulje på 4,5 millioner kroner som både private, frivillige og herberger kan søge for at skabe sengepladser og hjælpe med soveposer, liggeunderlag og andre nødvendigheder til frysende udenlandske hjemløse i vintermånederne.

»Støtten gives på månedsbasis fra medio november måned 2011 til og med december måned 2011 og fra januar måned 2012 til marts 2012,« skrev Social og Integrationsministeriet på sin hjemmeside om satspuljen.

Der er altså ikke udsigt til at puljepengene kan give varme til weekendens frostgrader. Social og Integrationsminister Karen Hækkerup sidder i disse dage i forhandlinger om satspuljeordninger til områder som blandt andet nødherberg.