Danske politikere har ingen stresspolitik

Stress er en folkesygdom. Alligevel har politikerne ikke nogen stresspolitik. Foto: Google
Stress er en folkesygdom. Alligevel har politikerne ikke nogen stresspolitik

Af Ida Eriksen, Morten Levinsky & Signe Skelbæk

En halv million danskere føler sig udbrændte på jobbet og 35.000 er hver dag sygemeldte med stress. Det viser tal fra Stressforeningen. Alligevel skriver de danske partier ikke om sygdommen.

En undersøgelse som undertegnede journalister har foretaget viser, at Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre ligger i bund med 0 hits på ordet stress på deres hjemmesider og i deres partiprogrammer.

Læs også: Grafik: Så lidt skriver politikerne om stress

Ingen konkrete forslag

Tal fra Stressforeningen viser, at stress og depression vil være de primære årsager til sygdom i 2020. Dog er det de færreste partier, der har en reel stresspolitik.

Venstre, der hverken nævner stress på deres hjemmeside eller i partiprogrammet, har ikke ønsket at forholde sig til kritikken, men sundhedsordfører Jane Heitmann skriver i en sms:

– For os i Venstre er det afgørende, at bliver man syg skal man have adgang til hurtig udredning og behandling.

Fakta om stress

● Der dør årligt ca. 1400 danskere af stress

● Ca. 300.000 danskere lider af alvorlig stress.

● Sygdommen koster 14 mia. kr. årligt i form af sygemeldinger, sundhedsudgifter og tidlig død.

Kilde: Stressforeningen 2016

Socialdemokratiet er også et af de partier, der næsten ikke nævner stress. Faktisk optræder ordet kun en enkelt gang på deres hjemmeside. Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen mener dog, at partiet har fokus på stress:

– Jeg mener slet ikke, at man kan gå ud fra et ord og søge på og så lave en konklusion på, om man vægter mental sundhed og godt arbejdsmiljø. Stress kan være dækket ind under rigtig mange andre ord, man kunne søge på, siger Flemming Møller Mortensen.

Alligevel har der ikke været nogen forslag om at afhjælpe stress fra Folketinget i 2015 eller 2016.

Mere politisk fokus er første skridt på vejen

Psykolog og ophavskvinde til Stress-reducerings-klinikken på Bispebjerg Hospital, Maja Schondel, mener netop, at et politisk fokus på stress og mere forskning, er vejen til en løsning på problemet:

– Jo mere politisk fokus jo bedre for området. Og så skal der noget handling bag. Jeg synes, at vi skal have målrettet en indsats, så vi kan identificere de sygdomsrisici, der er og sætte ind med præventive indsatser og stressreducerende behandlinger i langt højere grad, siger hun.

Enhedslisten er det parti, som nævner stress flest gange. Med 161 hits på ordet indtager de en suveræn førsteplads. Finn Sørensen, Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, mener, at et politisk fokus på stress er altafgørende. Han finder det problematisk, at de øvrige partier ikke skriver om sygdommen:

– De overser et meget vigtigt problem på arbejdsmarkedet i dag, og jeg tror, det er et problem, der bliver større. De må se at tage sig sammen, siger Finn Sørensen. Samtidigt erkender han, at der mangler konkrete forslag, også fra Enhedslistens side.

Læs også: Else er en af taberne, der ingen hjælp fik, da hun sidste vinter gik ned med stress

Liberal Alliances sundhedsordfører Maja Kattrup mener også, at stress er et problem, som fortjener mere politisk fokus. Hun vil ikke forholde sig til partiets manglende stresspolitik, men siger:

– Der skal meget mere fokus på hele det psykiatriske område og ikke kun i forhold til stress, siger hun.

Fagforeningerne kræver politisk handling

BUPL og 3F bakker op om problematikken og mener, at det er for dårligt, at politikerne ikke har en strategi for at nedbringe sygdommen i samfundet. De forudser, at problemet vil eksplodere, hvis ikke der sker noget:

– Stress er et kæmpe problem for vores samfund, og hvis vi ikke finder nogle løsninger snart, vil det eksplodere, siger BUPL’s arbejdsmiljøansvarlige talsperson, Mette Aagaard Larsen.

Derfor efterlyser hun også, at politikerne sætter en målsætning for at nedbringe stress i Danmark:

– På Christiansborg sætter man rammerne for, hvordan arbejdspladserne kan udfolde sig, og de forholder sig ikke til stressproblematikken. De skal gå forrest og for eksempelvis have en målsætning om at nedbringe antallet af stressramte i Danmark med 15 procent over de næste fem år.

Mikkel Andersen, som er arbejdsmiljøkonsulent hos 3F, er enig og tilføjer, at stressepidemien ikke kan løses, medmindre der kommer politiske initiativer på bordet:

– Det duer ikke, at politikerne ikke taler om det og ikke har en strategi for at løse problemet. Der er mange penge for samfundet at spare, hvis man forebygger det, og gør det bedre på arbejdspladserne. De burde have en ambition om at fjerne det.