Farvel til håndboldklubben og fodboldkampen hver søndag – og goddag til steptimer, vægttræning og løbebånd i fitnesscenteret.
Flere og flere unge vælger at dyrke motion i fitnesscentre frem for idrætsforeninger, og det påvirker de danske idrætsforeninger. Danmarks Idrætsforbund har for eksempel mistet 20.000 medlemmer, viser de seneste medlemstal fra 2014.
Omvendt er antallet af fitnesscentre i Danmark næsten fordoblet siden 2006, og i dag har 800.000 danskere et medlemskab i et fitnesscenter.
Kasper Lund Kirkegaard, der er forskningsansvarlig i Dansk Idrætsforbund, forklarer, at tendensen blandt andet skyldes den fleksibilitet, man får ved at vælge fitnesstræningen.
– Idrætskulturen i foreninger er blevet suppleret med mere individuelle og fleksible træningsformer som betyder, at man i højere grad dyrker idræt på sine egne præmisser frem for at indgå i stabile sociale fællesskaber, hvor man dyrker idræt sammen på hold. Den individuelle tilgang gør det nemmere selv at bestemme tid og sted, for hvornår man kan og vil være idrætsaktiv.
LÆS OGSÅ: Fitness i medgang og modgang
Fitnesskulturen hitter blandt de unge
I Dansk Idrætsforbund oplever man, at flere og flere unge fravælger idrætsforeninger til fordel for fitnesstræning. Ifølge Kasper Lund Kirkegaard har fitnesskulturen fået godt fat i de unge.
– Vi har længe oplevet et teenagefrafald i foreningsidrætten. Det er i overgangen fra ung til voksen, at de unge falder fra, og det er en tendens, der ser ud til at fortsætte, fordi det handler om at vælge selv frem for at lade forældrene vælge for sig.
Ifølge ph.d. på Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet, Bjarne Ibsen, skal forklaringen blandt andet findes i, at det sociale aspekt ved idræt ændrer karakter, når børnene bliver ældre.
– Når børn starter i en forening, er det, fordi alle andre gør det, og det betyder enormt meget for dem at være sammen med kammeraterne. Når børnene bliver ældre spille det sociale en mindre rolle, samtidig med at hverdagen ændrer sig, og det bliver sværere at finde tid til at træne på faste tidspunkter i ugen.
LÆS OGSÅ: Flere kvinder vil træne i fitness uden mænd
Hverdagen bestemmer træningsformen
Ifølge Bjarne Ibsen spiller de unges hverdag en afgørende rolle i forhold til, om den unge vil fortsætte med sin idræt i en forening. Specielt aspektet ved at træning ofte foregår på bestemte tidspunkter indenfor foreningsidrætten, er en af hovedudfordringerne for foreningsidrætten, fastslår Bjarne Ibsen.
– Med alderen ændrer unges hverdag sig markant, og det bliver en udfordring for den unge at fastholde de træningsrutiner, man tidligere har haft. Det synes at være en af hovedårsagerne til, at de unge falder fra og vælger den mere fleksible træningsform.