Opfordring til forældre: »Når I husker cykelhjelmen, bliver det lettere at få jeres børn til at gøre det samme«

Flere danskere vælger at køre med cykelhjelm. Samtidig vælger mange hjelmen fra efter 16 års-alderen. Foto: Cyklistforbundet/Mikkel Østergaard

Den seneste rapport fra Rådet for Sikker Trafik viser, at der fra år 2004 til 2016 er sket en markant stigning i antallet af danskere, der anvender cykelhjelm. Det er noget, der glæder specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers.

Men trods den generelle stigning i antallet af cykelhjelmsbrugere, fravælger især de unge mellem 16 og 25 år cykelhjelmen. Det mener Pernille Ehlers grundlæggende handler om, at den generelle holdning til cykelhjelme blandt befolkningen skal være mere positiv.

– Vi har gjort en stor indsats for at få flere teenagere til at beholde cykelhjelmen på. Gruppedynamik betyder meget for især børn og unge, og hvis én smider hjelmen, så gør alle det. Samtidig gælder det, at hvis nogen så fortsætter med at køre med cykelhjelm, så gør flere det. Men det er først og fremmest forældrene, der skal stå fast. For når forældrene selv bliver bedre til at køre med cykelhjelm, bliver det også lettere at få børnene til at gøre det samme, siger hun.

Herunder kan du se en af de kampagnevideoer, som sætter fokus på forældres rolle. Artiklen fortsætter efter videoen.

Andelen af hovedskader blandt alvorligt tilskadekomne cyklister i perioden 2004 til 2015

  • Andelen af tilskadekomne med hjelm: 16%
  • Andelen af tilskadekomne uden hjelm: 31%

Kilde: Vejdirektoratet

Cykelhjelmen forebygger hovedskader

Ifølge Jens Lauritsen, overlæge hos Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital, er der god forskningsdokumentation for, at netop svære hovedskader kan forebygges af cykelhjelme.

– Selv en let hjernerystelse kan forhindre læring, arbejde og et godt hverdagsliv i mange måneder. Derfor kan det ikke siges nok, hvor vigtigt det er at få hjelmen på. Både børn og voksne skal jo gerne kunne bruge hovedet mange år fremover, siger han.

Jens Lauritsens argument bakkes op af den 43-årige folkeskolelærer Dorthe Kjellerup Jørgensen, som i 2013 styrtede på sin cykel. Hun bar ikke cykelhjelm, og hun oplever i dag alvorlige og varige mén fra de hjerneblødninger og kraniebrud, hun pådrog sig under styrtet. Hun håber, at hun kan påvirke andre til at anvende cykelhjelm.

– Jeg er i dag lammet i venstre side af mit ansigt. Derudover har jeg fået en overaktiv blære og lider af hjernetræthed. Når jeg fortæller historien til mine elever, spørger jeg altid om, hvor mange der bruger cykelhjelm. Jeg kan se, at der heldigvis er mange børn, der kører med hjelm. Men når jeg spørger, om deres forældre kører med cykelhjelm, ser det anderledes ud.

For når forældrene selv bliver bedre til at køre med cykelhjelm, bliver det også nemmere at få børnene til at gøre det samme.
Pernille Ehlers, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik

Grafik: Så mange danskere brugte cykelhjelm i 2016


Kilde: Rådet for Sikker Trafik, 2017

Dorthe Kjellerup Jørgensen understreger, at hun ikke har til hensigt at tvinge nogen til at tage cykelhjelmen på. Men hun oplever, at hendes historie gør indtryk, og at børnene bliver opmærksomme på vigtigheden i at huske cykelhjelmen.

Læs også: Trafikforsker: Fjollet, at vi ikke har en cykelhjelm-lov

Den personlige historie gør indtryk

– Min lammelse i ansigtet er et visuelt bevis. Jeg er ikke den samme, som jeg var før ulykken. Andre kan ikke se dét, der foregår i mit hoved og i min krop. Men jeg kan mærke, at min historie gør indtryk, når børnene kommer tilbage til mig og fortæller, at de har sagt til deres forældre, at de altså skal tage cykelhjelm på, fortæller Dorthe Kjellerup Jørgensen.

Ifølge Pernille Ehlers kan netop den personlige historie have en effektiv virkning på både forældre og børn.

– Gennem kampagner har folk fundet ud af, at det er fornuftigt at bruge cykelhjelm. Og jo flere der gør det, jo mere normalt bliver det. Men det kan også få folk til at huske cykelhjelmen, hvis en bekendt falder og slår hovedet kraftigt.

Selv en let hjernerystelse kan forhindre læring, arbejde og et godt hverdagsliv i mange måneder. Derfor kan det ikke siges nok, hvor vigtigt det er at få hjelmen på. Både børn og voksne skal jo gerne kunne bruge hovedet mange år fremover.
Jens Lauritsen, overlæge hos Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital

I dag har Dorthe Kjellerup Jørgensen en klar målsætning – hun vil fortælle omverdenen, hvor galt det kan gå, hvis man styrter uden cykelhjelm og forhåbentlig bidrage til, at flere vælger at bruge cykelhjelm i fremtiden.

Læs hele Dorthe Kjellerup Jørgensens historie her

Sådan gjorde vi: Gennem Rådet for Sikker Trafiks rapporter kunne vi se, at andelen af hovedskader falder, mens antallet af hjelmbrugere stiger. Journalisten kontaktede Dorthe Kjellerup Jørgensen via Facebook, hvorefter interviewet blev foretaget via telefon. Dorthe Kjellerup Jørgensen ønskede at fortælle sin historie for at bidrage til, at flere vælger at anvende cykelhjelm i fremtiden. For at redegøre for vigtigheden i brugen af cykelhjelm formidlede journalisten kontakt til overlæge på OUH, Jens Lauritsen, via e-mail. Kontakt til specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers, er sket telefonisk.