Af Marie Hohnen og Julie Jakobsgaard
Det er svært at få danskerne til at skrotte de simple kulhydrater og fylde indkøbskurven med fuldkornsprodukter.
70 % af danskerne får ikke Fødevarestyrelsens anbefalede 75 gram fuldkorn om dagen. Det har Fuldkornsselskabet sat fokus på med kampagnen “Danskerne er ikke fulde nok af fuldkorn”.
Gennemsnitsdanskeren får ifølge Fuldkornsselskabet kun 63 gram om dagen.
Men blandt de handlende i tv-indslaget ovenfor, er der flere der siger, de altid vælger fuldkorn. En af dem er Nicole Bang Madsen.
– Fuldkorn gavner min træning. Jeg går efter det, der ikke indeholder alt muligt, jeg ikke har behov for, siger hun.
Læs også: Hvad mangler under pølsen?
Fuldkornslogoet (det lille orange mærke, red.) blev lanceret tilbage i januar 2001 for at hjælpe danskerne til let at kunne navigere i markedet af kornprodukter. Det orange logo findes i dag på 681 produkter på det danske fødevaremarked.
Nemme måder at gøre din kost fuldkornsrig
Det kan være svært at gennemskue, hvor mange gram fuldkorn man får indtaget i løbet af en dag.
Men faktisk skal der ikke så meget til. Så lidt som en portion havregryn og en til to skiver rugbrød er nok til at få dækket mængden på de 75 gram fuldkorn om dagen.
Ifølge Fødevarestyrelsen giver fuldkorn en større mæthed. Samtidig er fuldkorn godt for helbredet, da kornene blandt andet er med til at forebygge hjertekar-sygdomme, type 2-diabetes og forskellige typer af kræft. Det genkender Flemming Jensen.
– Jeg gør det for mit helbreds skyld. Jeg har haft nogle hjertekar-sygdomme, så jeg er blevet anbefalet at skulle spise fuldkorn, siger Flemming Jensen i tv-indslaget.
Læs også: Se hvor meget fuldkorn du spiser
Alligevel hitter fuldkorn ikke hos alle. Karsten Lindholm går altid efter helt hvidt brød.
– Jeg spiser det ikke. Det smager mig ikke. Og så er jeg alligevel ikke bange for at blive tyk, siger Karsten Lindholm i indslaget ovenfor.
Selvom det ikke er alle, der er tilhængere af det kernerige brød, er der alligevel sket en stigning i danskernes indtag af fuldkorn.
Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at fuldkornsindtaget hos danskerne er steget med 6 procent fra 2000-2014. Det er dog stadig ikke nok til, at danskerne får fuldkorn nok.