Når træner i fitnesscentret Bella Beluga Heidi Tsimisiris begynder at tale om doping, er hun svær at stoppe igen. Hun er passioneret omkring anti-doping, det er tydeligt. På trods af det, skal hun ifølge loven hænge en sur, rød smiley op i vinduespartiet på sit fitnesscenter, hvor der står, at hun ikke samarbeder med Anti Doping Danmark.
Det nægter Heidi Tsimisiris dog at gøre.
– Den sure smiley signalerer, at her kan man komme og tage doping som man vil, og det er ikke et signal, jeg ønsker at sende, forklarer hun.
Læs også: Fitnesscentre: Derfor vil vi gerne have en sur doping-smiley
Det er Heidi Tsimisiris ikke ene om. Ifølge en undersøgelse fra Kulturministeriet svarer to ud af tre fitnesscentre med en sur smiley, at de ikke skilter med smileyen, som loven foreskriver.
Dopingkontrol er ikke nok
Selv om fitnesscentret Bella Beluga har en sur smiley, ligger de ikke på deres lade side, når det gælder anti-doping. Heidi Tsimisiris forklarer, at centret bevidst er indrettet, så de ikke tiltrækker folk, som doper sig.
Reglerne for doping-smileyen
- Medlemmer af Anti Doping Danmark får en glad smiley
- En sur smiley betyder, at centret ikke er medlem
- Medlemmer får kontrolbesøg og rådgivning
- Det er lovpligtigt at skilte med sin smiley
– Vi har ikke håndvægte på over 30 kilo, og vi henvender os med vores indretning og aktiviteter slet ikke til den type, siger hun.
Desuden kender hun flere, som tidligere har dopet sig, og som er blevet invalideret af det. De er ifølge Heidi Tsimisiris et godt værktøj i kampen mod doping.
– Hvis vi hører om unge her i byen, der bruger doping, så sender vi de gamle doping-misbrugere ud for at tale med dem. Så kan de fortælle om konsekvenserne. Det virker, fortæller hun.
Læs også: Professor: Unge doping-drenge mangler rollemodeller
Hun har derimod erfaring med, at Anti Doping Danmarks dopingkontrol, der giver en glad smiley, ikke er nok i sig selv.
– Jeg har i et andet fitnesscenter for nogle år siden oplevet, at der kom en gruppe drenge, som dopede sig. Dopingkontrollen kom forbi enkelte gange, men de kom ikke ud på de rigtige tidspunkter, så de snuppede aldrig dem, der dopede sig.
Heidi Tsimisiris var derfor selv nødt til at tage affære og smide drengene ud.
Har ikke råd til dopingkontrol
Idrætsforsker Ask Vest Christiansen, lektor ved Aarhus universitet, giver Heidi Tsimisiris ret i, at dopingkontrollen ikke i sig selv er nok.
– Anti Doping Danmark foretager omkring 500 kontroller om året. Næsten en million danskere er medlem af et fitnesscenter. Sandsynligheden for at blive taget ud til kontrol er minimal. Og selv hvis man bliver taget i doping, kan man bare skifte til et andet center, der ikke er medlem af Anti Doping Danmark, forklarer han.
Læs også: Dopingforsker: EPO er sundt
Desuden kan det være svært for de små centre at få økonomien til at løbe rundt, hvis de også skal betale for at være medlem af Anti Doping Danmark. Og det er da også en af grundene til, at Heidi Tsimisiris ikke er medlem af Anti Doping Danmark.
– Det er dyrt at drive et fitnesscenter. Vores center begyndte først at give overskud for nyligt, siger hun.
Hun efterspørger derfor også en billigere ordning til centre som det, hun arbejder i.
– Jeg kunne godt tænke mig, at man kunne få en sovende smiley, hvor man var mere passivt med. Og så kunne man ringe til dem og aktivere sit medlemskab, hvis man fik problemer med doping, forklarer Heidi Tsimisiris.