Anti Doping Danmark vil ændre smileyordning

glad og sur
Disse to smileyer vil ikke blive brugt i fremtiden, hvis det står til Anti Doping Danmark. Logoer fra: antidoping.dk

Ind til nu har fitnesscentre, der er medlem af Anti Doping Danmark, fået en glad smiley, mens centre, der ikke er medlem, har fået en sur smiley. Men nu vil Anti Doping Danmark, der forvalter ordningen, ikke længere tildele glade og sure smileyer til fitnesscentrene.

Det sker efter, at smileyerne har fået utilsigtede konsekvenser. Nogle fitnesscentre har brugt de sure smileyer som reklame. Andre har nægtet at hænge deres sure smiley op, fordi de føler, at den sure smiley sender et helt forkert signal.

Læs også: Fitnesscentre: Derfor vil vi gerne have en sur doping-smiley

Forebyggelseskonsulent i Anti Doping Danmark Malene Radmer Johannisson kan godt se, at det er uhensigtsmæssigt.

Nuværende regler for doping-smileyen

  • Medlemmer af Anti Doping Danmark får en glad smiley
  • En sur smiley betyder, at centret ikke er medlem
  • Medlemmer får kontrolbesøg og rådgivning
  • Det er lovpligtigt at skilte med sin smiley

– Derfor er vi i ved at redesigne vores mærkningsordningen, så skiltene bliver mere neutrale, og de er lige nu i en godkendelsesprocess, fortæller hun.

På den måde håber Anti Doping Danmark at komme problemerne til livs.

– Det bliver mindre oplagt for fitnesscentre at bruge mærkningen som reklame. Samtidigt imødekommer vi at mærkningsordningen rummer mange forskellige centre med forskellige risikoprofiler. Det kan for eksempel være voldsomt for et yogacenter, at de skal hænge en sur smiley op, hvis de ikke er i fare for, at deres medlemmer doper sig, siger hun.

Ny prismodel skal få små centre med                              

Sådan et center kunne vi berette om i går. I yoga- og fitnesscentret Bella Beluga havde man ikke problemer med doping. Desuden havde centret en begrænset økonomi, som gjorde det svært for dem at betale for medlemskabet af Anti Doping Danmark.

Læs også: Fitnesscenter: Sur smiley er misvisende 

Malene Radmer Johannisson siger, at Anti Doping Danmark gerne vil imødekomme sådanne centre.

– Vi vil oprette en ny prismodel for de små centre med en lav risikoprofil, som gerne vil være en del af indsatsen, så de får en billigere aftale. Vi ved godt, at de 8.500 kroner, det koster at være medlem, kan være meget for nogle centre.

Før Anti Doping Danmark kan gennemføre den nye ordning, skal den dog godkendes politisk. Malene Radmer Johannisson ved ikke præcis, hvornår den nye ordning bliver godkendt, men hun håber på, at de kan sende deres nye mærkninger ud til motions- og fitnesscentrene før sommerferien.

Kulturministeriet bekræfter, at de er ved at behandle forslaget. Kulturministeren vil drøfte sagen med partierne bag aftalen om mærkningen, hvorefter der vil komme en udmelding om eventuelle ændringer.

Her kan du se nogle af bivirkningerne ved at tage doping. Klik på cirklerne på billedet.