Bumper fodbold, en tur til Tivolifriheden og et adventureløb. Sådan så efterårsferien ud for 23 unge uledsagede flygtninge, som Røde Kors havde inviteret til Klank Efterskole i Aarhus. Formålet var på forhånd klart:
– Det at få skabt nogle relationer med andre unge og simpelthen få givet dem en oplevelse for livet, og det vil jeg sige i høj grad lykkedes, siger Benedicte Ohrt Fehler, udviklingskonsulent hos Røde Kors og leder for projektet.
Og det er der brug for. Et stigende antal flygtningebørn og unge kommer nemlig til Danmark uden deres forældre, viser en rapport fra Udlændinge-, Integrations- og Bolig ministeriet. Når uledsagede børn og unge kommer til Danmark mangler de ofte en vennekreds og et netværk udover deres opholdssted. Det skaber en social isolation i forhold til resten af samfundet, mener , Benedicte Ohrt Fehler:
– Mange af de unge uledsagede flygtninge, også børn, oplever en grad af social isolation og ensomhed, når de kommer ud og bor på bosteder og opholdssteder rundt omkring i de forskellige kommuner.
Læs mere: Unge flygtninge lever i isolation
Særligt ferieperioderne kan være svære. Derfor tog Røde Kors initiativet til at afholde ferielejr i efterårsferien for uledsagede unge flygtninge for at forhindre ensomheden og få skabt et større socialt netværk for dem.
– Mange af de unge uledsagede flygtninge, også børn, de oplever en grad af social isolation og ensomhed, når det er, at de kommer ud og bor på bosteder og opholdssteder rundt omkring i de forskellige kommuner.
Benedicte Ohrt Fehler, udviklingskonsulent hos Røde Kors og projektleder for ferielejren
Pusterum fra hverdagens vanskeligheder
17 frivillige havde meldt sig til ferielejrprojektet, heriblandt 23-årig Ida Halvorsen. Hun siger ligeledes, at ferielejren har været en succes. Hun mener, at det har været et vigtigt sted for de unge at få et pusterum fra deres hverdag, som kan være fuld af skyld og bekymringer:
– Det som de fik allermest ud af, det var simpelthen nogle gode oplevelser og gode øjeblikke, hvor de fik lov til at glemme den dårlige samvittighed i, at nogle af deres familier stadig sidder et eller sted og har det dårligt, siger Ida Halvorsen.
De gode oplevelser bestod blandt andet i sjove aktiviteter som bumper fodbold, en tur til Tivolifriheden, film, spil og adventureløb, hvor man løb rundt til en masse poster. Både de frivillige og de unge uledsagede var involveret i alle aktiviteterne.
Sidste aften blev der holdt fest for de unge, som stod på verdenstema. Der blev lavet show, hvor alle kunne optræde med noget fra deres forskellige kulturer. Hun mener, at det var med til at give de andre unge og frivillige et indblik i hinandens livssituation samtidig med det skabte selvfølelse hos dem.
– Vi havde afghansk dans, vi havde indisk sang, folk kunne optræde med noget, som de ikke havde gjort i lang tid. Men som også var noget, der betød rigtig meget for deres kultur, siger Ida Halvorsen.
Uledsagede flygtninge
– Pr. 30.09.2016 er der 529 af de uledsagede mindreårige asylansøgere som kommer fra Afghanistan.
– I år 2015 var der i alt 2144 uledsagede mindreårige som søgte asyl. Pr. 30.09.2016 er antallet 1099
– I år 2015 var 77 % af de uledsagede mindreårige asylansøgere over 15 år. Denne statistisk er endnu ikke blevet foretaget i 2016.
Kilde: Udlændinge, Integrations og Boligministeriet
Ida Halvorsen kunne generelt mærke, hvordan de unge uledsagede var taknemmelige for, at de frivillige havde taget en uge ud af deres kalender for at være sammen med de unge flygtninge:
– Vi var engagerede på en helt anden måde, end hvad de er vant til i deres hverdag. Det kunne man også se, at de satte virkelig meget pris på, siger hun.
Behov for opfølgning
Professor ved institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitet, Hanne Warming, mener også, at konceptet om ferielejre for uledsagede unge flygtninge er godt, da det giver dem et større netværk og en følelse af at være en del af et fællesskab. Men betegner det som et midlertidigt fællesskab og mener, at det kræver en opfølgning, hvis ferielejren skal have nogle effekt hos dem:
– Hvis man gerne vil blive ved med at opbygge deres mulighed for netværk, så bliver man jo nødt til at lave noget opfølgning, så de har mulighed for at mødes, siger Hanne Warming, og fortsætter:
– En uge er ikke så meget, det kræver jo rigtig meget af de børn og unge, som måske på alle mulig andre måder har nogle vanskelige livsomstændigheder.
Udviklingskonsulent og leder for projektet, Benedicte Ohrt Fehler, vil rigtig gerne give de uledsagede unge muligheden for at komme på ferielejre igen, men det kræver ressourcer. Derfor er Røde Kors nu i gang med at kigge på, om der er råd til ferielejre i fremtiden.
– Vi er i gang med at se på, om der er et ressourcegrundlag til at gøre det fremover, siger Benedicte Ohrt Fehler.
Gem