Det lyder måske ikke af meget at have 200-300 medlemmer og 4-5 bands, men det er der alligevel tilfredshed med hos Foreningen Bluegrass Music Denmark. Den særlige musik-genre er nemlig i fremgang i Danmark, hvor foreningen oplever stadig større interesse, fortæller bestyrelsesformand i foreningen Arne Sørensen.
– Vi har fremgang med publikum, men det er ikke sådan, at der kommer 2000 mennesker og hører bluegrass i Karens Minde Kulturhus. Vi har i snit 80 mennesker til næsten alle vores koncerter, og det er meget fint, for stedet kan ikke tage mere end de 80 mennesker.
Arne Sørensen har været del af bluegrass-branchen i over 40 år og var med, da foreningen blev oprettet i 1980 med det formål at samle folk med den fælles interesse. Det er ikke kun til koncerterne, de oplever den stigende interesse. Flere unge er også begyndt at vise interesse for den særegne musik-genre. De har dog endnu ikke helt styr på genren, mener Arne Sørensen.
– Jeg kan også se, at der er kommet meget mere interesse for bluegrass-musikken, selv om mange af de unge mennesker spiller americana-musik. De kalder det bluegrass, selv om det ikke har noget med det at gøre.
Det er der dog råd for.
– De er begyndt at komme. Vi har nogle jams, hvor nogle af de unge mennesker er begyndt at komme og jamme med os – og der spiller vi altså traditionel bluegrass. Det er de begyndt at interessere sig meget for, fortæller Arne Sørensen.
I USA lever genren i bedste velgående, mens den i Europa måske er lidt glemt.
Finn P. Madsen, GAFFA-anmelder
Læs også: TV: Udviklingshæmmede spreder glæde med musik
Bluegrass-musik:
- Bluegrass-musikken har rødder i USA. Men ophavet til genren blev faktisk bragt til USA i 1600-tallet, da irske, skotske og engelske migranter kom til landet.
- Mange bluegrass-fans daterer starten på bluegrass-musik tilbage til 1939, da musikeren Bill Monroe og hans »Blue Grass Boys« optrådte for første gang.
- Klassisk bluegrass-musik blander flere musik-genrer. Heriblandt: country, blues, gospel og folkemusik.
- Bluegrass-musik blander flere forskellige instrumenter, hvor de klassiske er: mandolin, banjo, violin, guitar og bass.
- The International Bluegrass Music Association har medlemmer i over 50 stater og 30 lande.
Kilde: Bluegrass Heritage Foundation
En glemt genre
Arne Sørensen vedkender, at bluegrass unægtelig er en niche-genre. Derfor er de i foreningen også afhængige af støtte fra staten for at stable nogle ordentlige koncerter på benene. Aftenens koncert er støttet af Københavns Kommune og Statens Kunstfond.
Anmelder for musikmagasinet GAFFA, Finn P. Madsen, mener også, at bluegrass er en niche-genre, men han har en forklaring på, hvorfor interessen har været stigende.
– Det startede med filmen »O Brother, Where Art Thou«. Det var dengang, der begyndte at komme en fornyet interesse for genren. Den fik en renæssance herhjemme og i Europa. Det var filmen, der gjorde det.
Det er Coen-brødrene, Ethan og Joel Coen, der står bag filmen »O Brother, Where Art Thou« fra år 2000, hvor bluegrass-musik optræder flere gange. Finn P. Madsen forklarer, at genren har været vedholdende siden, men at det som regel er americana-genren, der får bluegrass-musikken frem. Americana-genren er amerikansk folkemusik, der blander flere af de traditionelle amerikanske musik-genrer som country, blues og så netop bluegrass.
I Europa er der brug for endnu en film i stil med »O Brother, Where Art Thou«, hvis bluegrass for alvor skal komme frem, vurderer Finn P. Madsen.
– I USA lever genren i bedste velgående, mens den i Europa måske er lidt glemt, siger han afsluttende.
Aftenens koncert bliver afholdt i Karens Minde Kulturhus, men flere koncerter med det award-vindende band er planlagt i Korsør og Århus.
– Jeg er sikker på, der bliver fuldt hus alle steder, siger den bluegrass-entusiastiske Arne Sørensen.
3 Responses to "Glemt musik-genre vinder frem i Danmark"