Nye, trendy genbrugsbutikker skyder op rundt omkring i byen. Butikkerne, der er drevet af humanitære organisationer, fokuserer på at tiltrække unge mennesker som frivillige. Arbejdet bliver i høj grad tilrettelagt af de unge selv, og det har vist sig at fungere rigtig godt.
»De unge står selv for at rekruttere frivillige. Det er blevet så attraktivt et sted at arbejde, at de frivillige opsøger det selv,« siger Pernille Scheel, der er Sekretariatsleder hos Hovedstadens Røde Kors.
Unge organiserer sig anderledes
»De unge organiserer sig på en anden måde end i de andre genbrugsbutikker. De har ikke faste vagter, ligesom man typisk har i en almindelig genbrugsbutik. Her lægger man vagtplaner for en måned ad gangen, og på den måde er det mere fleksibelt,« fortæller Pernille Scheel.
Hun understreger dog, at der stadig er nogle retningslinjer, de unge skal overholde. Det tæller blandt andet at deltage i et obligatorisk informationsmøde og underskrive en såkaldt frivillighedskontrakt.
De frivillige skal have lov til at være kreative
Hos den nyåbnede Røde Kors genbrugsbutik, Munufea, på Gammel Kongevej på Frederiksberg lægger man meget vægt på at give de frivillige lov til at være kreative.
»Det er meget selvstyrende. Alle er lidt deres egen chef. Har man idéer til noget kreativt, får man lov til iværksætte dem,« siger Jossefin Nørgård, der er leder af butikken.
»Det er de frivillige rigtigt glade for. Ikke nok med at de giver noget til Røde Kors, de får også et fællesskab og en mulighed for at udtrykke deres kreative sider.«
Mange af de unge går selv meget op i genbrugstøj, og det fungerer på den måde som et interessefællesskab. Tøjet i butikken stammer fra genbrugscontainere, og bliver håndplukket af frivillige, som sender det videre til butikken.
»Vi vil gerne have noget godt genbrugstøj, som også de unge godt kan lide. Derfor er meget af tøjet lidt skævt,« fortæller Jossefin Nørgård.
Fleksibilitet er fremtiden
De humanitære organisationer er i stigende grad bevidste om de frivilliges behov for at kunne bestemme og organisere arbejdet selv.
»Det er nogle måder, man vil komme til at arbejde meget mere på i fremtiden. Mange organisationer taler om, at vi skal være mere gearede til at have plads til, at de frivillige stiller nogle krav om fleksibilitet. Dem er vi i gang med at afprøve i de nye butikker,« siger Pernille Scheel.
Læs også: