En ny type forebyggende medicin – eller PrEP, som præparatet med en forkortelse kaldes – minimerer risikoen for, at ellers raske mænd, der dyrker sex med mænd, kan blive smittet med hiv. Alligevel er der er ingen udsigter til, at præparatet bliver tilbudt danske mænd, og det ærger man sig over hos AIDS-Fondet, der efterlyser politisk vilje.
– Hvis man vil arbejde for at lukke hiv-epidemien ned i Danmark, så handler det om at træffe en politisk beslutning og indføre PrEP. Så enkelt er det i min optik. Den holdning vil AIDS-Fondet blive ved med at fremføre og arbejde på at skabe forståelse for, forklarer Klaus Legau, direktør i AIDS-Fondet.
PrEP skal jo ikke erstatte forebyggelse med kondom. Det er netop et supplement til kondomforebyggelsen, og skal kun bruges til en lille udvalgt gruppe, hvor kondomforebyggelsen ikke altid virker.
Klaus Legau, direktør i AIDS-Fondet
Som at sammenligne æbler og pærer
Ældre- og sundhedsminister Sophie Løhde, har i et nyligt høringsvar fra folketinget slået fast, at der ifølge hendes oplysninger ikke er nogle planer om at indføre den nye behandlingsform i Danmark. Desuden mener ministeren, at den nuværende indsats mod hiv-smitte, der består af kampagnebudskaber og kondomer, er tilstrækkelig.
– Jeg vil gerne fremhæve, at der er et langt billigere, lige så effektivt og bivirkningsfrit alternativ til PrEP-medicinen i form af kondom, skriver Sophie Løhde i høringssvaret.
Men det argument køber man ikke hos AIDS-Fondet. Direktøren Klaus Legau mener nemlig, at Sophie Løhde sammenligner æbler og pærer, når hun henviser til kondomet som alternativ.
– PrEP skal jo ikke erstatte forebyggelse med kondom. Det er netop et supplement til kondomforebyggelsen, og skal kun bruges til en lille udvalgt gruppe, hvor kondomforebyggelsen ikke altid virker. Derfor vil det give rigtig god mening af tage PrEP i brug, siger han.
Jeg ærger mig da over, at sundhedsministeren ikke tager det her alvorligt, for det er en underkendelse af den frygt og det stigma, der stadig er forbundet med at være mand og dyrke sex med andre mænd.
Anton Juul, studerende
Kan fjerne frygt og stigma
23-årige Anton Juul, der til dagligt bor og studerer i København, er en af de mange danske mænd, der har sex med andre mænd. Han mener ikke, at Sophie Løhde tager problemet med hiv alvorligt nok.
– Jeg ærger mig da over, at sundhedsministeren ikke tager det her alvorligt, for det er en underkendelse af den frygt og det stigma, der stadig er forbundet med at være mand og dyrke sex med andre mænd. Det kunne være enormt frigørende for mig og andre, hvis man fjernede den her risiko for hiv-smitte, mener Anton Juul.
Læs også: Ekspert om homoseksuelle fodboldspillere: Branchen er bagud
Til spørgsmålet om, hvorvidt han selv ville have lyst til at modtage den nye forebyggende behandling, har den 23-årige studerende ikke taget stilling.
Hiv i Danmark
- I 2015 blev der diagnosticeret 208 nye tilfælde af hiv-positive i Danmark.
- Der lever ca. 6.000 mennesker med hiv i Danmark.
- Der lever ca. 600 mennesker med hiv i Danmark, som endnu ikke er diagnosticeret.
- Kilde: Statens Seruminstitut.
– Jeg ved faktisk ikke om jeg selv ville have lyst til det, men måske i perioder, hvor jeg føler mig ekstra udsat. Nu ved jeg ikke så meget om, hvilke bivirkninger der evt. er forbundet med pillerne, men jeg ville da bestemt være glad for at have muligheden i det mindste, siger han.
Norge tilbyder behandling
Det norske sundhedsministerium har for nyligt givet grønt lys til, at man indfører tilbud om den forebyggende hiv-medicin til raske mænd, der har sex med mænd. Det skal for fremtiden tilbydes en bestemt højrisikogruppe, der dyrker ubeskyttet sex. Det skriver bl.a. foreningen HivNorge på deres hjemmeside.
– Vi har fået en meget klar faglig anbefaling fra Helsedirektoratet om, at det er et fornuftigt hiv-forebyggende tiltag over for den gruppe, som har højest risiko for at blive smittet, udtaler den norske sundhedsminister, Bent Høie, til TV2 i Norge.
Læs også: AIDS-forebyggelse kan bane vejen for homo-rettigheder
Med indførelsen af PrEP, bliver Norge det første nordiske land, der tilbyder den medicinske forebyggelse mod hiv. Præparatet bliver derudover brugt til forebyggende behandling i USA, Australien, Canada og Frankrig, fremgår det af AIDS-Fondets hjemmeside.
Har været til diskussion før
Det er ikke første gang man diskuterer den forebyggende hiv-medicin i Danmark. Indførelsen af PrEP har tidligere været diskuteret blandt politikere og lægefaglige andre steder i pressen, hvor især behandlingens årlige pris på op til 50.000 kr. pr. patient har været årsag til en del af debatten.