– Jeg har boet lidt hos mine forældre, nu bor jeg hos min bror og skal bo hos en veninde
Anita Jensenius er en af mange studerende, der ikke kan finde et fast sted at bo i nærheden af deres studier.
I landets tre største byer står der lige nu over 18.000 unge på venteliste til en studiebolig. Det svarer til, at tre ud af ti af de nye studerende, der er blevet optaget på en videregående uddannelse i år, venter på et sted at bo.
Læs mere: “Er der slet ikke nogen der mangler en roomie?”
Alt optaget
Hos Kollegiernes Kontor i København, der administrerer omkring 6000 kollegieværelser og ungdomsboliger, er alle lejligheder og værelser optaget.
– Der er tæt på fuldt udlejet i Roskilde, og der er fuldt udlejet i Hillerød og Helsingør. Vi kan tilbyde noget nede i Næstved, siger han.
Administrator Gitte Peitersen fortæller, at hvor der tidligere kom opsigelser ind næsten hver dag, som betød at nye studerende ville blive tilbudt et sted at bo, så er der nu længere imellem, at brevene med boligtilbud til de ventende studerende forlader kontoret.
Vi er fuldstændig booket op, og vi har ingen udsigt, til at der kommer nogle ledige boliger
Lasse Harder, daglig leder på Central Indstillings Udvalget
Lasse Harder nikker genkendende til billedet af et boligmarked for studerende under et stadig større pres. Han er daglig leder på Central Indstillings Udvalget, der ligesom Kollegiernes Kontor i København administrerer kollegier og ungdomsboliger. Han ser også en tendens til, at studerende bliver boende længere og længere i deres boliger, og at der derfor er færre at tilbyde til nye studerende.
“Vi kan tilbyde noget nede i Næstved”
Desværre for Anita jensenius, der gerne vil bo i København, er det især her, presset på ungdomsboliger og kollegier er steget. Så meget, at det nærmeste sted, Lasse Harder kan tilbyde, er 71 kilometer væk.
– Der er tæt på fuldt udlejet i Roskilde, og der er fuldt udlejet i Hillerød og Helsingør. Vi kan tilbyde noget nede i Næstved, siger han.
Både i år og sidste år har optaget af nye studerende på de videregående uddannelser slået alle rekorder. I 2013 har 63.525 fået en plads på en videregående uddannelse, 3000 flere end i 2012.
Også i tidligere år har Lasse Harder set desperate unge mennesker, der ikke kunne finde et sted at bo i nærheden af deres skole, men i år er der så få boliger, at “det er en desperation, der står på i længere tid”.
Akutlisterne hos Kollegiernes Kontor i København og Central Indstillings Udvalget er oprettet efter regler fra Københavns Kommune.Krav til at komme på akutlisten:
- Ny studerende i Københavnsområdet med mere end én times transport fra bopæl til studiested med offentlig transport.
- Særlige behov, enten pga sociale eller økonomiske forhold eller trange forhold. Dette gælder for både nye og gamle studerende.
- På akutlisten får man kun ét tilbud, siger man nej til det bliver man slettet fra listen.
- Det er muligt at være skrevet op på begge lister.
- Det er kun muligt at skrive sig op på akutlisten i august måned.
Akutlister kan give bolig i januar
Hos både Kollegiernes Kontor og Central Indstillings Udvalget har man på foranledning af Københavns Kommune oprettet akutlister for de unge, der har mest brug for at finde tag over hovedet.
I løbet af de sidste to år er antallet af unge på listen hos Central Indstillingsudvalget steget med 40 %, så der nu står 1.100 navne på den. Ifølge Lasse Harder vil de sidste på listen nok blive tilbudt en bolig til indflytning i starten af januar.
Hos Gitte Peitersen fra Kollegiernes Kontor kan hun også se det stigende pres på boligmarkedet på antallet af unge på akutlisten. I 2012 var der lidt over 600 på listen, mens der i år er omkring 1.000, der akut mangler en bolig. Kollegiernes Kontor lukker sin liste ved udgangen af november, og Gitte Peitersen regner ikke med at nå igennem listen inden da.
– Det gjorde vi heller ikke sidste år, siger hun.
Midlertidige løsninger
Den stigende desperation blandt boligløse studerende som Anita Jensenius har fået meget opmærksomhed omkring studiestart. Så meget at Dennis Kjærgaard og hans kone har valgt at tilbyde en uheldig studerende muligheden for at bo gratis på et værelse i deres lejlighed i Albertslund, i hvert fald i et par måneder.
Det har de gjort igennem hjemmesiden sofaformidlingen.dk, hvor der pt. er 26 sofaer og gæsteværelser til de værdigt trængende studerende.
– Vi håber jo, at nogle vil gøre det samme for vores børn, når den tid kommer, siger Dennis Kjærgaard, mens han vider værelset frem.
Det er møbleret, og har endda både tv, internet og indbygget solarium.
Indtil videre er der dog ikke nogen der har henvendt sig til Dennis Kjærgaard. Han regner med, at der nok skal komme nogen de næste par uger.
Flere studerende i fremtiden
Desperationen er da også stigende hos Anita Jensenius.
– Jeg tror, at jeg muligvis kommer til at dele seng med en veninde, hvis jeg ikke finder noget snart, siger hun.
Hun føler sig allerede stresset over manglen på privatliv, og tanken om ikke engang at have sin egen seng huer hende bestemt ikke.
Med regeringens ambition om at mindst 60 procent af en ungdomsårgang i 2020 skal have fuldført en videregående uddannelse, ser det ud til at mange flere vil kunne havne i samme situation som Anita Jensenius, og så kan det være der bliver rift om værelserne i Albertslund.