Simpel løsning vil bekæmpe skolebørns hovedpine

Troels William Krogh Bertelsen, Valdemar Østergaard, Christoffer Junker Elmelund og Kristoffer Jensen er udviklerne bag Skyen. Den forventes at være på markedet til det kommende skoleår. Foto: Christine Hanberg

Nu er der måske håb forude for de mange skoleelever, som hver dag oplever hovedpine, har svært ved at koncentrere sig og bliver trætte pga. dårligt indeklima.

Landets folkeskoleelever er stadig svært udfordret af dårligt indeklima. En undersøgelse fra DTU viser, at CO2-koncentrationen var for høj i 91 procent af de undersøgte klasselokaler i løbet af en skoledag, mens koncentrationen var for høj gennemsnitlig 47 procent af dagen.

Men det problem kan løses med simple og velkendte metoder – nemlig udluftning.

Troels Krogh Bertelsen, Valdemar Østergaard og Christoffer Junker Elmelund, alle diplomstuderende på DTU, og Kristoffer Jensen fra CPH Buisness er snart klar med indeklimaindikatoren Skyen som skal informere lærerne og eleverne, når CO2 koncentrationen i klasselokalet er for høj.

Når CO2-koncentrationen er for høj, skal vinduerne blot åbnes, indtil Skyen viser, at indeklimaet er godt igen.

– Det er meget enkelt. Der sidder en CO2-måler i Skyen, som sender et signal om at vise blå eller rød. Blå betyder et godt indeklima, og rød betyder et dårligt indeklima, fortæller Kristoffer Jensen, der påpeger, at det netop er produktets enkelthed, de går på markedet med.

Skyen lyder som en rigtig god ide. Det er helt sikkert en måde, hvorpå vi kan gøre noget ved problemet ude i klasselokalerne
Jakob Bonde Nielsen, formand for Danske Skoleelever.

Læs også: Guide: Sådan skaber Rigshospitalet godt indeklima

Almindelige symptomer på dårligt indeklima

  • Koncentrationsbevsær
  • Nedsat motivation og udholdenhed
  • Tunghedsfornemmelse i hovedet
  • Dårlige indlæringsevner
  • Træthed
  • Hovedpine
  • Irriteret øjne, næse og svælg.
  • Hoste
  • Sanseubehag
  • Forværret allergi

Kilde: Sundhedsstyrrelsen  

Et ønske om et bedre indeklima
Ifølge Sundhedstyrrelsen har høj CO2-koncentration negative effekter på elevers koncentration – og præstationsevne. Udluftning er ét af flere daglige tiltag, som kan fremme indeklimaet i danske folkeskoler.
Med Skyen er håbet, at de danske folkeskoler kan blive bedre til at lufte ud og få et bedre indeklima.

– Målet med Skyen er at være med til at forbedre indeklimaet og øge koncentrationen og præstationsevnen blandt landets folkeskoleelever, fortæller Kristoffer Jensen.

Der er ikke god nok udluftning
Det dårlige indeklima kan formanden for Danske Skoleelever nikke genkendende til.

– Det, vi hører meget fra eleverne på  grundskolerne, er, at der ikke er god nok udluftning, så mængden af ren luft i klasselokalerne simpelthen er for lav. Så får vi hovedpine, vi mister koncentrationen og kan ikke følge med i undervisningen, fortæller Jakob Bonde Nielsen, formand for Danske Skoleelever.

Derfor hilser han det nye indklima-produkt velkommen, hvis det kan forbedre hverdagen for landets elever.

Læs også: Undgå vinterhi i dårligt dårligt indeklima 

Folkeskolerne er kun første skridt
I første omgang er produktet tiltænkt landets folkeskoler, men andre kan også få glæde af det:

– Lige nu er målet at komme ud til folkeskolerne. Men derefter vil vi målrettet gå efter kontormiljøer og det private marked, sige Kristoffer Jensen.

Skyen forventes at være salgsklar til det kommende skoleår til pris på 990 kroner.

Kør musen over ansigtet og se, hvilke symptomer et dårligt indeklima kan medføre

Sådan gjorde jeg: Idéen til artiklen kom fra Linkedin, hvor jeg så et opslag fra DTU om Skyen. Herefter kontaktede jeg udviklerne bag Skyen og Danske Skoleelevers formand, hvor alle interview blev foretaget over telefon. For mere gennemsigtighed er der linket til alle skriftlige kilder.