Nyt projekt fra Københavns Universitet skal lære ældre at holde hjernen frisk

Center for Sund Aldring på KU lancerer pilotprojekt for ældre for at holde deres hjerner i gang.
Foto: hotblack på Morguefile.com

Vi bliver ældre og ældre. Derfor skal vores hjerner også holdes friske i længere tid.

Det har et nyt pilotprojekt fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet til opgave at hjælpe den ældre befolkning med.

Sådan holder du din hjerne frisk

  • Fysisk aktivitet:
    Det er noget af det bedste, du kan gøre for din hjerne.
  • Social aktivitet:
    Vi bruger andre mennesker til at stimulere vores hjerner og få udfordringer.
  • En god nats søvn:
    Din hjerne renser ud om natten og behandler de indtryk, du har fået i løbet af en dag.

Kilde: Center for Sund Aldring

Pilotprojektet er netop offentliggjort, men igangsættes først i slutningen af året. Herfra skal det vare i to år.

Projektet laves i samarbejde med DGI og Slots- og Kulturstyrelsen, og for arrangørerne handler det om at få viden ud om, hvordan man holder hjernen frisk.

– Vi vil gerne få viden ud i befolkningen og imødekomme den enorme interesse, der er blandt seniorer efter viden om, hvordan de selv kan gøre noget for at holde deres hjerner i gang, fortæller lektor og læge ved Center for Sund Aldring, Ellen Garde.

– Når vi bliver ældre, begynder hjernen at skrumpe, og musklerne begynder at forsvinde. Derfor er det vigtigt for os at nå dem, der har brug for viden om, hvordan man holder hjernen aktiv, siger hun.

En kombination af motion og kultur
Pilotprojektet kombinerer både kultur og motion, og derfor er både DGI og Slots- og Kulturstyrelsen medafsendere på projektet.

Helt konkret bygger pilotprojektet på, at der placeres nogle rygsække på bibliotekerne i de fem kommuner, der skal være en del af projektet. Rygsækkene indeholder informationer om, hvad der er godt for hjernen.

I rygsækken vil de ældre både finde pixiebøger med informationer, billetter til fitnesscentre og kort over kommunernes naturområder. Idéen er at få de ældre ud blandt andre ældre, så de i fællesskab kan snakke sammen om rygsækkens indhold og få et sammenhold, når de udfører aktiviteterne.

Læs også: Unges mumlende udtale skaber problemer for ældre

Rygsækkene placeres på landets biblioteker af en helt særlig grund.

– For den her generation har bibliotekerne altid betydet meget. Bibliotekerne er også vigtige for os, fordi de har været med til at følge udviklingen og har andre tilbud end bare bøger. De er blevet et mødested, fortæller Ellen Garde.

Vi finder det positivt, at der sættes fokus på vigtigheden af mentalt sundhed. Det er vigtigt at få synliggjort, for vi bliver ældre og ældre og det kræver en ekstra indsats, når man bliver ældre
Rikke Hamfeldt, ansvarlig for sundhedspolitiske område hos Ældresagen

Økonomisk støtte fra Nordea-fonden
Nordea-fonden har støttet Center for Sund Aldring igennem de sidste syv år, og nu bevilliger de 6,2 millioner kroner til pilotprojektet. For Nordea-fonden er det vigtigt at bakke op om projektet, fordi de, ifølge dem, er nogle stærke parter, der står bag.

Det fortæller projektchef for sundhed i Nordea-fonden, Christine Paludan-Müller.

– Vi ser Center for Sund Aldring som en effekt på den lange bane for ældre i Danmark. Derfor vil vi gerne støtte, at forskningen, som de gennemfører, bliver udlevet i praksis, siger hun.

Læs også: Mange ældre udskyder pensionen

I første omgang går de 6,2 millioner kroner til pilotprojektets to-årige varighed. I de to år vil Nordea-fonden følge med. Dog kan de ikke på nuværende tidspunkt fastslå, om de støtter projektet, når forsøget er ovre.

– Hvis der ligger en evaluering af projektet, der viser stærke effekter, og vi kan skubbe til, at det bliver udbredt, vil vi kigge på det, siger Christine Paludan-Müller.

Vækker begejstring hos Ældre Sagen
Det er dog ikke kun hos Nordea-fonden, man støtter projektet. Også hos Ældre Sagen er man begejstret for pilotprojektet.

– Vi finder det positivt, at der sættes fokus på vigtigheden af mentalt sundhed. Det er vigtigt at få synliggjort, for vi bliver ældre og ældre, og det kræver en ekstra indsats, når man bliver ældre, fortæller Rikke Hamfeldt, der er ansvarlig for det sundhedspolitiske område i Ældre Sagen.

Læs også: Eksplosion i antallet af tyverier fra ældre

Ældre Sagen er særligt glade for, at man med pilotprojektet kombinerer kultur og motion.

– Vi ved, at det er vigtigt med flere motionstilbud til borgere, som ikke er så motionsvante. Så vi håber, at det her projekt kan være med til at give et øget fokus på vigtigheden af mentalt sundhed og bevægelse, for det er vigtigt at få de ældre med, siger hun.

Det er aldrig for sent at træne hjernen
Center for Sund Aldring ser dog en udfordring i at få de ældre med, som ikke normalt er vant til at motionere.

– Spørgsmålet er, om nogen vil holde sig væk, fordi de føler, at de ikke kan så meget. Som forskere skal vi se på, hvem der tager imod tilbuddet, og hvad vi kan gøre for at få fat i dem, der sidder derhjemme og har svært ved at komme ud, fortæller Ellen Garde.

– Så vi skal lære af det her projekt, om dem, der har en sløv hjerne også kommer og deltager. For det er aldrig for sent at gå i gang med at træne sin hjerne, siger hun.

Center for Sund Aldring, DGI og Slots- og Kulturstyrelsen udvælger inden sommeren de fem kommuner, der skal deltage i pilotprojektet. Kriteriet for udvælgelsen er, at kommuner skal repræsentere Danmark bredt. Projektet igangsættes i slutningen af året.