Præst: Folk skal nok komme tilbage til kirken

Kirken er noget, gamle mennesker bruger, der burde fornys. Det er en tilbagevendende mening i debatten om den danske folkekirke, der bliver understøttet af det styrtblødende medlemstal, hvor specielt de 18-40-årige melder sig ud i hobetal. Men en dag bliver de selv gamle mennesker, og til den tid vil mange af dem have lyst til at komme tilbage til kirken. Det siger Mette Kathrine Grosbøll, der er præst i Sions Kirke på Østerbrogade i København.

– Kirken er for dem, der gerne vil, og dem, der har brug for den. Og unge mennesker bruger ikke kirken, det er altså ikke noget nyt. De kommer når de skal konfirmeres, så kommer de måske og vil giftes, eller fordi de har fået et barn. Sådan har det altså været længe, og det er helt OK, siger hun.

De ældre betyder ALT, og jeg mener alt, for kirken.
Mette Kathrine Grosbøll, præst i Sions Kirke

Statistisk set er det ellers drastisk anderledes end før. Ifølge Danmarks Statistik afleverede næsten 25.000 mennesker deres udmeldingsblanket til den danske folkekirke i 2016 – ca 2,5 gang så mange som året før. Men ifølge Mette Kathrine Grosbøll handler det egentlig bare om, at udmeldingen er blevet tilgængelig, og ikke så meget om, at folk vil kirken mindre nu end tidligere.

Læs også: De ældre vender tilbage til kirken for fællesskabet

Folk var måske medlemmer, men de var her jo ikke
Mette Kathrine Grosbøll siger, at man i kirken længe har vidst, hvad der nu står sort på hvidt i statistikken. Hun skyder på, at størstedelen af hendes kernemenighed er mellem 60 og 80 år. Og selvom en håndfuld af dem har været aktive i årtier, er der mange der først er vendt tilbage da de gik på pension.

– De meldte sig godt nok aldrig ud på papiret, men altså, det var jo ikke fordi de fyldte på kirkebænkene. De var her jo ikke, griner Mette Kathrine Grosbøll.

Hun tror ikke det mønster kommer til at ændre sig noget særligt. Dem, der ikke vil kirken, bliver væk hele deres liv, og det er helt fint, at de nu har mulighed for at melde sig ud forholdsvis nemt. Men også dem, der måske vender tilbage en dag, melder sig måske ud nu. Og det er også ok.

– Man skal jo altid kunne komme ind eller komme tilbage til kirken, og dem, der vil kirken, kommer tilbage en dag. De er så typisk ældre, men det skal vi også stoppe med at tale så meget ned. De ældre er fantastiske!

Læs også: Ungdomskirker oplever stigende interesse

De ældre betyder alt
I Sions Kirke er de ældre helt centrale for næsten alt, hvad der foregår, og Mette Kathrine Grosbøll er både glad for og imponeret over sin kernemenighed. Hun siger, at de ældre har mange ressourcer og meget erfaring og omsorg at øse ud af.

– De ældre betyder ALT, og jeg mener alt, for kirken, siger hun med en agiteret håndbevægelse.

Hun synes de ældre bliver talt ned, måske tildels fordi de er tættere på livets afslutning, og hvis alle medlemmerne af en forening dør af alderdom, dør foreningen jo også. Mette Kathrine Grosbøll er dog ikke så bekymret.

– Vi andre bliver jo også ældre, siger hun med en falsk opgivende grimasse, før hun kommer med et drilsk smil.