Et nyt studie fra Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet har fundet frem til to nye gener hos det mandlige køn, som kan forklare drenges sene pubertetsstart.
– Vi ved meget om piger, men ganske lidt om drenge og puberteten. Nu har vi fundet to nye gener, som har betydning for drenges hormonudvikling, forklarer Alexander Busch, læge og ph.d.-studerende, som har stået i spidsen for studiet.
En særlig variant inden for generne kan nemlig forklare, hvorfor man ikke vokser lige så hurtigt som sine jævnaldrende.
Genvarianten er hyppigere blandt danske drenge
Alexander Busch, læge og ph.d.-studerende ved Klinik for Vækst og Reproduktion
Studiet sammenlignede 1130 danske drenge med 424 chilenske drenge. Her fandt man ud af, at chilenerne kommer hele otte måneder tidligere i puberteten end danskerne. Det skyldes blandt andet, at deres genetiske baggrund er meget anderledes end vores, forklarer Alexander Busch.
– Chilenerne er meget forskellige fra danskere. Man har i mange år fokuseret på miljømæssige og socioøkonomiske faktorer, når vi snakker pubertetstiming. Den nye forskning kan vise, at generne fortsat spiller en rolle. Og der var genvarianten, hvor man går senere i puberteten, hyppigere blandt danske drenge, siger Alexander Busch.
Læs også: Unge besvimer, når pubertet er på skoleskemaet
DNA-prøve skal lette drengenes bekymringer
Den nye viden kan fremover skabe bedre forståelse for, hvorfor kønsdelene ikke er begyndt at vokse endnu, eller hvorfor stemmen stadig er lys og drenget. En bekymring, som flere unge drenge bærer rundt på, fortæller Alexander Busch.
Førende professor Anders Juul, der har ledet projektet, uddyber, hvordan den nye viden kan bidrage til at behandle unge drenge med vækstproblemer.
-Fremadrettet, kan vi lave en gentest, der viser, om drengens DNA er en del af forklaringen, så der ikke er så stor grund til bekymring, siger Anders Juul i en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.
På Klinik for Vækst og Reproduktion, oplever de nemlig, at unge drenge er bange for, at de kommer for sent i puberteten. Drenge har sen testikelvækst, hvis de stadig ikke vokser, efter de er 14 år. Nu kan man undersøge, om der skulle være en andre årsager, forklarer Alexander Busch.
Læs også: Teenagers IQ kan vokse eller skrumpe dramatisk
Fedme kickstarter puberteten
Selvom forskningen har givet ny viden om sen pubertet, så ved man, at sådan noget som dårlig livsstil også påvirker kroppens hormonudvikling.
Her var der et særligt twist ved at sammenligne med chilenerne. For ikke nok med, at de har anderledes gener, så ser de også anderledes ud, forklarer Alexander Busch.
– Chilenerne, som vi undersøgte, er tykkere end danskerne.Og man ved fra tidligere forskning, at overvægt kan medvirke til, at børn kommer tidligere i puberteten, siger han.
Det hele er altså langt mere komplekst end som så, når vi snakker pubertet, og forskningen stopper slet ikke her, forklarer lægen.