Kunstig intelligens er en stor hjælp i lægernes daglige arbejde på børneafdelingen på Herlev Hospital.
På afdelingen bruger lægerne et computerprogram, der på få sekunder analyserer komplicerede røntgenbilleder. Programmet er udviklet ved hjælp af kunstig intelligens og har gjort det langt hurtigere og lettere at finde ud af, om et af børnene vokser, som de skal.
– Før i tiden kunne en læge bruge et kvarter på at analysere et røntgenbillede. I dag gør vi det med et enkelt tryk på en knap. Det sparer lægen for tid, siger Eva Mosfeldt Jeppesen, der er ledende overlæge på Børne- og Ungeafdelingen på Herlev Hospital.
Mere præcise resultater
Ved at kigge på en røntgenundersøgelse af et barns hånd kan maskinen på sekunder analysere, om alt er, som det skal være, eller om der eksempelvis er behov for at give barnet væksthormoner. Det gør det intelligente program med en større præcision, end en læge ville kunne gøre.
Læs også: Eksperter: De studerende skal passe på robotterne
– Vi analyserer billederne med en computer, og dermed fjerner vi usikkerheden ved, at der er forskel på øjnene, der ser. Vi bruger i dag en mere computeriseret måde at gøre det på, og den er langt mere sikker, siger Eva Mosfeldt Jeppesen.
HVAD ER KUNSTIG INTELLIGENS?
Kunstig intelligens er computerprogrammer og maskiner eller robotter, der selv kan tænke og løse komplicerede opgaver.
‘Machine learning’ er et af de værktøjer, man bruger til at oplære maskiner eller programmer i at genkende mønstre.
Når man udvikler kunstige intelligensformer, bruger man ‘machine learning’.
Programmet er udviklet af firmaet BoneXpert med metoden ‘machine learning’, der er en simpel form for kunstig intelligens. Firmaet har vist en hel masse billeder til en maskine for at finde et mønster i børns knogler. Ved at kende dette mønster, kan programmet blandt andet forudse, om børnene får en normal højde som voksne.
– Vi har udviklet systemet med ‘machine learning’. Det vil sige, at vi med en masse røntgenbilleder har trænet algoritmen til at give de svar, vi vil have, siger Hans Henrik Thodberg, der er manden bag computerprogrammet og ejer af firmaet BoneXpert.
Læs også: Demensboks giver flere varme hænder i hjemmeplejen
Fordi det er et computerprogram, der vurderer billederne, er der ikke den samme usikkerhed ved resultaterne, som man risikerer at få ved at lade menneskelige øjne vurdere.
– Det kan godt være, at programmet skyder en lille smule ved siden af. Men laver man et computerprogram, får man altid det samme svar, hver gang man bruger det samme billede. Det er helt sikkert ikke tilfældet, hvis man giver billedet til ti forskellige læger, siger Hans Henrik Thodberg.
Vil bruge mere kunstig intelligens
Det er til november fire år siden, at børneafdelingen på Herlev Hospital tog BoneXperts computerprogram i brug.
Det er langt fra det eneste, hospitalet kommer til at se til de smarte hjælpemidler.
Region Hovedstaden indgik denne sommer et million-samarbejde med it-virksomheden IBM om kunstig intelligens, der blandt andet bliver rullet ud på Herlev Hospital i løbet af de næste par år.