Når kommuner og regioner arbejder med mennesker, som er stærkt påvirket efter en fysisk ulykke, så kan de med fordel vende blikket mod Aalborg og Mikkel Salling Holmgaard. Det er et ønske og en kraftig opfordring fra manden bag det sociale projekt “Back to Life”, som er et projekt, der gennem støtte til rehabilitering hjælper mennesker, der har været udsat for en fysisk ulykke, tilbage til tilværelsen.
The Back to Life Project
- The Back to Life Project er et projekt, der hjælper mennesker, hvis liv pga. fysiske skader har ændret sig drastisk.
- Projektet hjælper, rådgiver og assisterer andre mennesker i deres rehabiliteringsforløb.
- Projektets stifter er Mikkel Salling Holmgaard, der som 19-årig blev stukket i halsen med en kniv, og som blev alvorligt skadet i højre arm. Mikkel startede projektet for at være “den person han aldrig selv mødte.”
Kilde: thebacktolifeproject.com
Projektet er netop blevet evalueret af VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, red.), og her konkluderer evalueringen, at projektet med succes hjælper mennesker videre efter ulykker. Det vækker begejstring hos Mikkel Salling Holmgaard, som nu kan vise sort på hvidt, at hans projekt virker, og som håber, at det offentlige ser med.
– Med de resultater der er kommet frem, så håber jeg, at det offentlige begynder at vågne op omkring det her emne, og indse at de ikke længere kan komme uden om den her måde at arbejde på, siger Mikkel Salling Holmgaard.
Læs også: Statsstøttende livshistorier skal hjælpe demensramte
I VIVEs evaluering af projektet påpeges der, at eksisterende forskning på området har dokumenteret et behov for og ønske om at blive set og hørt. Netop det behov fylder en stor del i projektet, hvis grundessens bl.a. hviler på individuel sagsbehandling og en grundlæggende tankegang om investering i mennesker.
– Nu skal vi til at lege med at investere i de her mennesker. Vi skal til at spørge os selv: Har vi ikke konkluderet at kassetænkning og besparelser ikke er fremtiden. Hvad gør vi så? Det spørgsmål skal åbnes, siger Mikkel Salling Holmgaard.
Efterspørger mere samarbejde med det offentlige
Projektet startede i 2012 og har haft stigende succes siden. Det har også medført, at projektet har samlet en stor mængde praktisk viden ind på området. Den viden vil projektets stifter gerne give videre til det offentlige, men det kræver, at samspillet med det offentlige forbedres.
– På en måde er samspillet ikke-eksisterende. På beslutningstager-niveau bliver vi ignoreret på det groveste. Det er tangerende til pinligt på vores samfunds bedste vegne. Der eksisterer heldigvis en udvikling og et venligt anarki i det offentlige blandt de ansatte, og de ansatte kan rigtig godt lide, at vi er der langt hen ad vejen, siger Mikkel Sallin Holmgaard og pointerer videre, at offentligt ansatte selv anbefaler projektet til deres borgere.
Laura Emdal Navne står bag evalueringen af projektet, og hun tror, at det er realistisk, at det offentlige kan tage noget med fra projektet, men ikke alt.
– Det er svært at forestille sig, at det offentlige kan sløjfe alt der hedder regler og rammer, fordi man er på en offentlig økonomi, der skal prioriteres. Jeg tror, at de kan lade sig inspirere af nogle af elementerne i det, men jeg har svært ved at forestille mig, at det offentlige får så vide rammer, at de vil kunne det, siger Laura Emdal Navne, forsker i pårørerendeinddragelse hos VIVE.
Tro på at projektet kan udbredes
Laura Emdal Navne har en tro på, at projektet kan udbredes, men at det kræver, at kommunerne skal lade sig inspirere af de samarbejder, der opstår på kryds og tværs.
– Man skal lade sig inspirere af, at man tør at hjælpe et menneske, og finde ud af hvad der volder dem de største udfordringer. Man kan også lade sig inspirere af den idé med, at motivationen skal være til stede hos deltagerne, og at man også godt kan stille krav den anden vej, siger Laura Emdal Navne.
Læs også: Flere unge universitetsuddannede starter virksomhed
Samarbejdet med kommunerne fylder meget hos Mikkel Salling Holmgaard. Hver dag vil projektet skabe dialog med det offentlige, så projektet så tidligt som muligt kan møde deltagerne og hjælpe dem.
– Vi arbejder på at skabe dialog og se på hvad vi skal tilbyde regionalt og kommunalt. Vi arbejder på at komme ud på hospitalerne i regionerne og hjælpe dem hele vejen gennem deres forløb. Men i kommunerne er der et behov for et tilbud til mennesker, der rigtig gerne vil genoptræne. Derfor vil vi gerne starte et genoptræningscenter, hvor folk vil træne al det, de vil. Vi vil gerne hjælpe mennesker, så godt som vi egentlig kan gøre, siger Mikkel Salling Holmgaard.