Fristelsen kan være svær at modstå. Den glatte overflade er tiltrækkende, og mange begiver sig ud på usikker grund hver vinter. Den seneste tids frostvejr har atter lokket flere på glatis, men den slags færdsel kan være farlig, og hvad sker der med kroppen, når isen knækker, og man får sig en iskold dukkert?
Ifølge Erik Bech, chef for viden og dokumentation i TrygFonden Kystlivredning, reagerer kroppen med det samme.
– Lige når man falder i, får man et koldvandschok. Det giver problemer med vejrtrækningen. Det vigtigste er at få styr på vejrtrækningen, så man ikke hyperventilerer, for så mister man bevidstheden og holder kortere tid i vandet, forklarer Erik Bech.
Men hvis man får styr på vejrtrækningen, er det en anden snak. Erik Bech siger, at så længe man er klar over, at man har tid nok til at komme op, så kan man holde i ca. en time, før man mister bevidstheden.
Mange tror, at isen begynder at knage inden man falder igennem, men det er altså ikke altid, at man får en advarsel
Erik Bech, TrygFonden Kystlivredning
Hold hovedet koldt, kroppen varm
Ifølge Erik Bech, er det faktisk ret længe, at kroppen kan holde til det kolde chok, så længe man er klædt på til en almindelig vinterdag.
– Når man ligger i vandet sker det, som de fleste prøver, når de kommer i koldt vand. Kroppen begynder at afgive varmen til det kolde vand, og når man ligger der længe nok, overgår man til en hypoterm tilstand. Det giver langsommere reflekser, og man mister bevidstheden, siger Erik Bech.
Men fordi det er vinter, og beklædningen er varmere, giver det bedre chancer for længere overlevelse.
– Når man er klædt på i almindeligt vintertøj, kan der gå op til to timer før hjertet stopper med at slå, fortsætter han.
Læs også: Snevejret bider: Elefanter kan få frostskader på deres kæmpe ører
Skøjteinfo fra kommunerne
Usikkerheden ved færdslen på søerne er noget, som mange kommuner i Danmark varsler om. Flere steder bliver skilte sat op, som advarer om, at det ikke er tilladt at færdes på isen.
Ét af de områder, der ifølge DMI har haft tykkest is i den sidste tids frostvejr, er Roskilde. Og heldigvis er det vigtigt for Roskilde Kommune, at borgerne er opdaterede på de skrøbelige skøjtebaners status.
– Når det er frostvejr, opdaterer vi løbende forsiden på kommunens hjemmeside med status på de forskellige søer, vi måler. Vi skriver også på Facebook, om der er nogle søer, der er sikre, siger Lars Elmsted, kommunikationskonsulent hos Roskilde Kommune.
Og kommunen har da også haft en enkel sø, som har været stærk nok til at bære de ivrige skøjteløbere i vintersæsonen. Men den er allerede på vej retur, siger Lars Elmsted.
Tre iskolde råd, hvis du falder igennem:
- Få styr på vejrtrækningen, så du ikke hyperventilerer.
- Vend dig hen mod der, hvor du faldt i, og begynd at lave svømmetag.
- Hiv dig op og bliv liggende på maven den første del af vejen mod land. Isen er jo ikke sikker, så pas på med, ikke at falde i igen.
Kilde: Erik Bech, Trygfonden
Læs også: Langrend er den nye sorte løjpe
Livredderens bedste råd
Erik Bechs gode råd til færden på isen, både før og under, er, at bruge sin fornuft:
– Is er ikke bare is. Der er svag eller stærk is, og hvis man tror, at det ikke er en god idé, så skal man nok blive på land. Når man falder igennem, går det hurtigt, og der er ikke noget mellemstadie. Mange tror, at isen begynder at knage, inden man falder igennem, men det er altså ikke altid, at man får en advarsel.
Sådan gjorde vi: Historien kommer fra en interesse i medierne for de mange, der bevæger sig ud på isen i frostvejret. Kilderne er kontaktet via. telefon og er fundet gennem pressekontakt-informationer på kildernes hjemmesider.