Mangel på frivillige tvinger hjemløse ud i nattekulden

Når der mangler frivillige på Københavns herberg, må de hjemløse sove på gaden   Carl Johan Heickendorf, Flickr
Når der mangler frivillige på Københavns herberg, må de hjemløse sove på gaden
Foto: Carl Johan Heickendorf, Flickr

Skrevet af Thea Deleuran Müller og Simone Orby Jarolics

Vinterens bidende kulde er ved at være skiftet ud med forårets lune solskin, men om natten kommer temperaturerne stadig under frysepunktet. Det lægger stadig pres på de københavnske overnatningstilbud til hjemløse, der desperat søger tilflugt fra nattekulden. Den store efterspørgsel sætter yderligere fokus på den frivillige arbejdskraft, der i dag er en stor mangelvare. En mangelvare, der hovedsageligt sørger for at holde sengene varme og klar til brug af de boligløse. Et af de steder der mangler frivillige, er natcaféen Stengade 40.

– Mangel på vikarer og sygdom gør, at natcaféen skal lukke. Og det er jo hårdt for folk, forklarer socialrådgiver Alice Skjelbo, der til dagligt er tilknyttet stedet.

Vi er oppe på, at må holde lukket to gange om ugen her på det sidste

Når Natcaféen er tvunget til at holde lukket, forsøger personalet at give de hjemløse alternative overnatningsmuligheder. Ifølge Alice Skjelbo søger de hjemløse ikke mod andre bydele, men bliver i området. Nogle forsøger sig med Grace. Andre bliver nødt til at sove udendørs.

Grace kan ikke altid komme til undsætning

Nødherberget Grace på Baggesensgade på Nørrebro har kun plads til 30 sovende. De har tilladelse til at have åbent hver aften, men oplever ofte, at de må være nødsaget til at holde dørene lukket. De har blot tre ansatte, og er ellers båret af 50 frivillige. Christina Larsen, en af de få ansatte, fortæller:

– Vi er oppe på, at må holde lukket to gange om ugen her på det sidste.

Læs også: 600 hjemløse sover hver nat på gaden

Specielt manglen på frivillige, spiller her en stor rolle. Tre ansatte kan nemlig ikke holde Nødherberget kørende alene.

– Vi bliver nødt til at have to frivillige på om aftenen, men ofte oplever vi, at der kun er én eller ingen, der har meldt sig på, og så er det jo, at vi mangler nogen, påpeger Christina Larsen.

Det er ikke kun de hjemløse, der ærgrer sig over at skulle undvære deres varme tilflugtssted. Så sent som i går, var Natcaféen Stengade 40 nødt til at holde lukket, grundet sygdom og manglende vikarer.

– Vi var da kede af det i går, da vi skulle lukke. Det jo skide koldt udenfor, fortæller Alice Skjelbo.