TV2 slog i sidste uge fast, at Danmark er blevet ramt af den værste kulde i 31 år. Men mens vi danskere går ned med influenzaepidemi og ondt i halsen, klarer vores vilde venner i skoven og på markerne sig markant bedre. De vilde dyr er nemlig ikke nær så påvirket af kulden ifølge Dyrenes Beskyttelse.
Læs også: Snevejret bider: Elefanter kan få frostskader på deres kæmpe ører
– Vi har ikke så mange dyr her i Danmark, der går i vinterhi. Det er strengt taget kun pindsvin og hasselmus. Og for dem gør kulden ikke rigtig nogen forskel, for pindsvinene vågner først i midten af april, siger Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Værre ser det dog ud for småfuglene som blåmejser og gråspurve, hvor sneen og kulden betyder mindre føde. Michael Carlsen understreger, at det primært er de syge og skadede fugle, der risikerer at sulte og dø i vinteren, fordi småfugle forbrænder føde utrolig hurtigt.
– Kulden er uden tvivl en tid, hvor småfuglene skal arbejde ekstra hårdt for at holde sig i live, fortæller Carlsen.
Lad harekillingerne blive i kulden
Dyrenes ultimative fjende i vinteren er dog hverken sneen eller kulden. Det er derimod mennesket.
– Kulden betyder, at vi har fået en masse opkald fra bekymrede danskere. Det er især i forbindelse med harekillinger, siger Michael Carlsen.
– Harekillingerne begynder at komme i februar, og vi har allerede fået opkald fra folk, der er begyndt at tage harekillingerne ind, fordi de tror, at når det er så koldt, så får harekillingerne endnu sværere ved at klare sig. Tendensen med at se dem være alene og føle, at man må gøre noget, forstærkes i det her vejr. Men harekillingernes problemer begynder først, når folk tager dem op. Det giver dem stress, og det har de ikke godt af. De fleste harekillinger, som folk tager op, dør af det.
Michael Carlsen understreger, at selvom man mener det godt, er det vigtigt, at man lader harekillingen være i fred, for de klarer sig fint i kulden.
Og det er ikke kun harekillingerne, der står for skud. På grund af sneen er flere rovfugle i jagten på føde rykket tættere ind til byerne. Det gælder især musvåger, der ikke kan se deres bytte under sneen. Men rovfuglene, der er vant til at færdes i naturen, kan have svært ved at opholde sig i byerne.
– Mange unge musvåger, der er kommet ud af ægget sidste år, er ikke de bedste jægere, så når der er sne, er det svært for dem. Når de søger ind til byerne sker det desværre tit, at de bliver kørt ned. Vi har fået mange opkald i år om nedkørte musvåger, fortæller Carlsen.
Læs også: Udsætning af dyr: Skal dansk jagtkultur revurderes?
Parringssæsonen skudt i gang i kulden
På trods af kulde og sne har de fleste dyr alligevel allerede skudt parringssæsonen i gang.
– Mange småfugle begynder først rigtig at parre sig i april og maj, men alle forberedelserne er allerede i gang. Trods kulde og sne hamrer spætten på grenen, og rødhalsene har både energi nok til at synge og holde territoriet, siger Michael Carlsen.
Mus er vilde med sne
Selvom de fleste dyr ligesom danskerne fortrækker det lunere vejr, er der ifølge Michael Carlsen ét dyr, der nyder godt af vinteren og ikke mindst sneen:
– Mus er meget glade for sne, for når sneen lægger sig, bliver musen dækket. De laver gange under sneen, og så kan rovdyrene ikke se dem.
Desværre for musen ser det dog ud til, at sneen snart viger til fordel for mildere forårsvej. Og det kan de fleste mennesker og dyr nok se frem til.