Bibliotekshaven er ikke længere et Pokémon-mekka

Alt åndede fred og idyl i Bibliotekshaven mandag eftermiddag, hvor der var omkring 10-15 besøgende. Foto: Andreas Søndergaard Petersen, NetAvisen
Alt åndede fred og idyl i Bibliotekshaven mandag eftermiddag, hvor der var omkring 10-15 besøgende.
Foto: Andreas Søndergaard Petersen, NetAvisen

Henover sommeren var Det Kongelige Biblioteks Have ved Christiansborg overrendt af besøgende, der benyttede sig af den populære app Pokémon Go.

Men jagten på Pikachu, Squirtle og de andre fantasivæsener lader nu til at være så godt som overstået – i hvert fald i Bibliotekshaven, som den også kaldes. Det fortæller Jens Borsholt, der er enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsen, som varetager driften af haven.

– Vi regner med, at der har været omkring 500 mennesker de dage, der var flest, men det begyndte allerede at fortage sig en lille smule før efterårsferien. I efterårsferien kom der selvfølgelig en del, men derefter er det så faldet markant igen, siger Jens Borsholt.

Læs også: Apps har stor betydning for iværksætteres succes

Det uvant store antal besøgende fik i løbet af sommeren Slots- og Kulturstyrelsen til at ændre praksis i haven, men i takt med det dalende aktivitetsniveau er det nu sløjfet.

– Mens der var flest, havde vi opsat nogle mobile toiletter, og vi havde en vagt til at gå rundt. Vi havde også noget ekstra opsamling af affald, men det har vi alt sammen ændret tilbage til normalen efter efterårsferien, siger Jens Borsholt.

Vinteren er kommet

Joey Norbert Pedersen er en af dem, der stadig spiller Pokémon Go. Han var senest i Bibliotekshaven for en uge siden og gætter på, at han i alt har været der omkring 50 gange i løbet af sommeren. Ligesom Jens Borsholt har også han oplevet et markant fald i besøgstallet.

– Mængden af spillere har været dalende på grund af vejret. Det ved jeg både fra andre og mig selv. Man er ikke ude lige så mange timer, måske kun en halv til en hel time, inden man går videre, fordi det er for koldt, siger Joey Norbert Pedersen.

Det er sådan et one-hit wonder, der er rigtigt sjovt i en periode, men så bliver man også lidt træt af det. Derfor tror jeg heller ikke, vi vil se det nå de samme højder igen til sommer, for det er et spil, som har levet meget af hypen
Thorkild Hanghøj, forsker i spil og kommunikation

Samme opfattelse har Eughtina Birkedal, der senest besøgte haven i søndags sammen med sin niårige søn. I alt mener hun at have besøgt den fire-fem gange siden sommer.

– Det går jo simpelthen ikke at gå med telefonen fremme, når det regner. Det er også virkelig koldt at gå med den fremme lige nu, så det er begrænset, hvor lang tid man har lyst til det, siger Eughtina Birkedal.

One-hit wonder

Det er tilsyneladende ikke kun i Bibliotekshaven, at den før så populære app svigtes af brugerne. I hvert fald skriver Nordjyske, at et anonymt dataudtræk blandt brugere af TDC’s mobilnetværk anslår, at 500.000 danskere hen over sommeren spillede Pokémon Go. I oktober lød tallet derimod på blot 130.000, altså et fald på næsten 75 procent.

Den udvikling overrasker ikke Thorkild Hanghøj, som forsker i spil og kommunikation på Aalborg Universitet.

– Det er sådan et one-hit wonder, der er rigtigt sjovt i en periode, men så bliver man også lidt træt af det. Derfor tror jeg heller ikke, vi vil se det nå de samme højder igen til sommer, for det er et spil, som har levet meget af hypen, vurderer han.

Læs også: TV: App mod hverdagsspild er en stor succes

Hos Slots- og Kulturstyrelsen har man da heller ikke en plan klar for næste sommer. Selv ikke i tilfælde af, at Thorkild Hanghøj viser sig at tage fejl i sin forudsigelse.

– Vi lægger vægt på, at der skal være plads til alle, og det er også derfor, vi har haft en vagt derinde. For at sikre, at Pokémon-spillerne ikke fyldte for meget, så der også var plads til dem, som ikke spiller Pokémon. Men det er for tidligt at sige, hvordan vi vil håndtere det, hvis de vender tilbage til sommer, siger Jens Borsholt.