I køledisken hos flere danske supermarkeder som Netto, Føtex og Bilka blander hakkekød sig med veganske alternativer som plantefars. Og nu er det æggenes tur.
Føtex sætter ind med produktet VeganEgg, som er et plantebaseret alternativ til konventionelle æg.
Ifølge sortimentchef i Føtex Tore Nederland er det et stort skridt fremad for både dyrevelfærden og for mangfoldigheden i deres varer. Det udtalte han i en pressemeddelelse i går.
Læs også: TV: Hvilke æg skal pryde påskebordet?
Spørger man kulinarisk fødevareekspert Jesper Zeihlund, der har en bred praktisk erfaring i fødevarebranchen indenfor både gastronomi, forskning og erhvervsudvikling, er algeprodukternes indtog på det danske fødevaremarked ikke imponerende. Det er en døgnflue og endnu et tegn på en rodløs madkultur, lyder vurderingen.
– I forhold til den kulinariske madforståelse er produkter, som dem her noget rod. I Danmark forsøger vi hele tiden at følge med udviklingen og gøre innovative tiltag, som samlet set skaber forvirring omkring den madkultur, vi identificerer os med, siger han.
Mange vil falde fra
Jesper Zeihlund påpeger, at Danmark i flere omgange har forsøgt sig med innovative fødevarer som insekter, men at det ikke har hængt ved. En af årsagerne til det er, at danskerne ikke er klar.
– Taler man til en gennemsnitlig dansker, er der flere ting, der gør, at erstatningsvarer ikke tiltaler dem. Derfor tror jeg ikke, at erstatninger som veganer-æg får det helt store gennembrud i vores tid.
Priserne betyder meget for, hvilken forbruger der vil ty til de plantebaserede erstatninger. Ifølge Jesper Zeihlund ligger Danmark nemlig lavt, når det kommer til at bruge penge på fødevarer.
– En gennemsnitsdansker bruger ikke vildt mange penge på fødevarer, og derfor må man formode, at æggeerstatningerne taler til den ene procent af Danmarks befolkning, som går ind for en bæredygtig løsning, og som samtidig har råd til at komme det til livs.
Stor efterspørgsel på alternativer
Selvom Jesper Zeihlund vurderer, at algeæggene ikke er for den typiske forbruger, vil produktet måske kunne være til gavn for den danske resterationsbranche.
Kenn Meier, som er uddannet kok og partner i restaurantkæden Madklubben, kan nemlig godt se muligheder i at benytte alternativer til konventionelle æg.
Hvordan kan æg være veganske?
- Vegan Egg er udvundet af alger, men består mere specifikt af algemel, helgalprotein, modificeret cellulose, gellangummi, calcium lactat (plantekilde), carrageenan, næringsgær og sort salt
- Selvom emballagen ligner en æggebakke på en brik, er det altså ikke æg, der er i den. Der er i stedet tale om et pulverprodukt, som skal blandes med vand og piskes
- Vegan Eggs kan indgå som æggeerstatning til retter som omeletter, scramble eggs og kager
- Det er den californiske virksomhed Follow your Heart, som producerer planteæggene
- Prisen på VeganEggs ligger mellem 45 og 70 kr.
Kilde: Follow your Heart
– Vi oplever, at flere og flere efterspørger de her alternativer, så det prøver vi at efterkomme gennem et bredere sortiment. Hvis det kan gøre, at vores gæster bliver glade, så kunne jeg godt finde på at bruge produktet, siger han.
Kenn Meier har ikke prøvet at arbejde med algeæggene endnu, men forestiller sig, at de blandt andet vil kunne bruges i desserter og til forskellige dressinger.
Et miljø- og dyrevenligt alternativ
Thomas Erex, næstformand for Danmarks Veganske Forening synes, det er positivt, at Føtex går i front, når det kommer til dyrevelfærden.
Han mener, det er et vigtigt tiltag, når det kommer til, at informere danskerne om miljø- og dyrevenlige alternativer.
– At de plantebaserede æg tager pladsen fra buræggene er rigtig glædeligt, og det er med til at vise danskerne at det er lettere end nogensinde at spise miljø- og dyrevenligt, siger han.
Læs også: Veganerforening lokker flere til grøntsagerne med medfølelse
Veganerforeningen håber, at planteæggene kan vise forbrugerne, at man ikke behøver æg for at lave mange af deres livretter som omelet, scrambled eggs og kager. Vælger man at ty til de nye algeæg, støtter man en mere miljø- og dyrevenlig måde at leve på, påpeger han.
Jesper Zeihlund er enig med Thomas Erex i, at algeæggene rent ressourcemæssigt er smart. Alligevel påpeger han, at erstatningsproduktet ikke alene vil gøre den store forskel for miljøet.
– Det er ligesom dem, der tager en kødfri dag, og samtidig tager flyet på en lang rejse. Transporten tæller nemlig negativt på CO2-regnskabet.
Er man ikke så meget til algeæggene, er her 4 fødevarer, der også kan fungere som erstatning. Angivelserne svarer til 1 æg:
Kilde: Swanson Health Product
Sådan gjorde vi: Artiklen udspringer af en pressemeddelse fra Føtex omkring lanceringen af VeganEggs i deres butikker. Journalisten var nysgerrig på at få forskellige reaktioner fra folk i fødevarebranchen. Kilderne er interviewet over telefon.
Opdateret den 14.03.2017: Interaktivt element er indsat.