Af Daniel Schlosser og Sunny Singh
Ét af de nyeste punkter i ligestillingsdebatten er de klassiske symboler i lyskryds for fodgængere.
Ifølge et forslag fra Københavns Kommune skal disse lyskryds gøres mere kønsneutrale, men den idé møder blandede reaktioner hos københavnerne.
– Jeg syntes simpelthen, det er så barnligt, at man ikke kan have en mand eller en dame, for mig er det fuldstændig ligegyldigt, lyder det fra Otto Andersen, som var en københavnerne NetAvisen fangede på gaden.
Ligestillingskamp i gadebilledet
Lyskryds kan måske virke som et underligt sted at tage ligestillingskampen op, men ifølge Karen Sjørup, der er kønsforsker ved Roskilde Universitet, kan man muligvis gennem kreativt design, gøre op med den mandsdominerede repræsentation i gadebilledet
Jeg syntes, hvis man har en kamp, eller gerne vil tage kampen op mod det meget stereotype, så syntes jeg det er dumt sted at starte.
Anna Thygesen, Kommunikationsrådgiver og CEO for WeDoCommunication
– Hvis man er lidt kreativ og gør det på en lidt spændende måde, så tror jeg også, at mange ville syntes det var i orden, og så er det jo ikke sådan, at man nødvendigvis skal udskifte alle lyskrydsene på én gang, men sådan langt hen ad vejen tage fat på sådan nogle, der ser lidt anderledes ud, siger Karen Sjørup.
Ifølge Karen Sjørup kan ønsket om at ændre de nuværende lyskryds, ses som en reaktion på MeToo-bevægelsen, hvor der er kommet fokus på at gøre op med flere klassiske markeringer, som f.eks. symboler i lyskryds.
Læs også: Verdensmestre i ligestilling: Hvorfor holder vi kampdag?
Modsat mener Anna Thygesen, der er kommunikationsrådgiver og CEO for WeDoCommunication, at lyskryds et forkert sted at starte, når man snakker ligestilling.
– Jeg syntes, hvis man har en kamp, eller gerne vil tage kampen op mod det meget stereotype, så syntes jeg det er dumt sted at starte, siger Anna Thygesen.
Delte holdninger på gaden
Blandt den danske befolkning er der dog også nogle, som kan se logikken bag at ændre symboler i lyskryds.
– Hvis der er kvinder der går forbi et lys, og kigger op på den lille grønne mand eller den lille røde mand og tænker, hvorfor er der ikke en lille kjole på den, skal vi komme dem til gode? Ja det skal vi måske fremadrettet, siger Danny Larsen, da Netavisen fanger ham i et fodgængerfelt.
Læs også: Spil skal underholde fodgængere i lyskryds
Denne overbevisning deles ikke af alle
– Jeg tror, det vil virke stik modsat, altså det er der jo ingen der går ind for, lyder det fra Klemsen Erik, en tredje fodgænger i København på en regnfuld dag, som det kan ses i tv-indslaget.
Holdningerne til ideen om at ændre de nuværende lyskryds er altså splittet, men København ville ikke være den første storby i Europa til at gøre lyskryds mere kønsneutrale.
I London har man gjort dette ved flere af lyskrydsene rundt i byen blandt andet ved Trafalgar Square, hvor det blev gjort i forbindelse med London Pride i juni 2016.