En bil kører med 80 km / t på en landevej, hvor en hjort på 150 kilo hopper ud foran bilen. Bilisten kan hverken nå at reagere eller undvige og må køre hjorten ned. Bilens forude smadres og forlygter tilintetgøres, mens bilisten kommer alvorligt til skade. Dette er et billede af en ulykke, der nemt kan ske på de danske landeveje. Faktisk har hvert 8. allerede ramt eller været vidne til sådan en ulykke. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for rådet for sikker trafik.
Et alvorligt problem
Rapporten er blevet lavet af Epinion for Rådet for Sikker Trafik, hvor de igennem en undersøgelse har spurgt 1023 danskere om hvorvidt de har påkørt eller været ved at påkøre et vildt dyr. Hele 42 % af deltagerne kunne svare ja til at de minimum en gang har påkørt eller været tæt på at påkøre et vildt dyr. Henrik Beck, presserådgiver hos Danmarks Jægerforbund tager tallene seriøst:
”Det er skadeligt for alle. Det er skadeligt for bilisten, der kan komme alvorligt til skade og det er skadeligt for dyret, som kan dø på en ulidelig måde.”
Henrik Beck mener at problemet ikke er blevet taget alvorligt nok og at der skal være mere fokus på problemet:
”Det handler om at forbygge problemet. Der skal være mere fokus på at bilisterne skal sætte farten ned på vejene”
Skilte sikring kan være løsningen
Carsten Bakke har virksomheden Electrolux der i samarbejde med Trafik & Vildt producere skilte sikringer med advarselsblink. Systemet hedder Vildt Sikrings System, som virker på den måde at når der kommer et dyr i nærheden af vejen, vil advarselsskiltet blinke med gult, så bilerne er opmærksom på at de skal sætte farten ned.
Vildt Sikrings Systemet er allerede blevet testet i Grib Skov nær Esrum skov og der er allerede klare resultater for at det virker:
”På et år har Vildt Sikrings Systemet sparet Grib Skov, nær Esrum sø, for 40 vildt dyrs påkørsler om året. Vi er helt nede på 1-2 ulykker om året nu,” fortæller Carsten Bakke.
Gode råd ved påkørsel af et vildt dyr:
Find ud af hvor det præcis er sket: adresse, vejnummer, kilometersten osv. |
Forfølg aldrig et skadet dyr |
Fjern ikke et dødt eller såret dyr |
Hvis dyret er i live kontakt dyrenes vagtcentral 1812 |
Hvis dyret er død kontakt da Falck på telefon nummer: 70102030 |
One Response to "Hvert 8. har ramt et vildt dyr"