Lastbilchauffører: Cyklisterne skal helt frem

 Selv Kronprinsesse Mary kan ramme en cyklist i et højresving. Men der er meget cyklisterne selv kan gøre for at undgå ulykker.

 
”Der er ingen tvivl om, at det er lastbilchaufføren der skal holde tilbage for cyklisten, men der er nogle cyklister, der gør det meget svært for chaufførerne,” udtaler direktør i Kjøbenhavns Vognmandslaug Niels Erik Nielsen.
 
Cyklisterne skal selv gøre en indsats
Størstedelen af ulykkerne sker, fordi cyklisterne er usynlige for chaufførerne. Derfor vil lastbilførerne hos Kjøbenhavns Vognmandslaug have cyklisterne helt frem foran førerhuset.
 
”I de situationer hvor cyklisterne selv har gjort en indsats, enten ved at blive bagved lastbilen, eller at komme helt frem foran førerhuset, bliver de aldrig kørt ned,” udtaler direktør Niels Erik Nielsen.
 
Hos Cyklistforbundet er de meget fokuseret på at mindske antallet af ulykker ved højresvingsulykker, også her er der fokus på cyklisternes egen indsats:
 
”Det er vigtigt at holde fast i, at der er lastbilchaufføren der har ansvaret for ikke at ramme en cyklist. Men cyklisterne skal også være opmærksomme, og prøve at få øjenkontakt med lastvognchaufføren,” siger kommunikationschef hos Cyklistforbundet Frits Bredal.
 
 
Fra år 2000 til 2010 blev 75 cyklister dræbt af en højresvingende lastbil, fremgår det af statistikker hos Trafikstyrelsen. 
 
Læs også:
 
 
 
Af: Ann Sofie Kyed
Foto: cyklistforbundet/Søren Hutting