Når borgere i Furesø Kommune fremover udskrives fra hospitalet, vil en læge stå klar til at tage sig af dem på kommunens rehabiliteringscenter. Lægen skal hjælpe med, at de bliver bedre klar til at komme hjem i egen bolig
Centret i Farum, der sørger for at rehabilitere borgere til at kunne vende tilbage til hverdagen, har hidtil haft sygeplejersker, sundhedsassistenter og hjælpere til at tage sig af beboerne.
Men på grund af et øget pres på centret, har man nu set sig nødsaget til også at ansætte en læge på stedet. Der tjekker nemlig både flere og mere syge borgere ind på rehabiliteringscentret, og på bare to år er antallet af beboere steget med 25 procent.
– De borgere, vi modtager, er dårligere, og deres sygdomsproblematikker er mere komplekse, end de var tidligere, siger Matilde Powers (S). Hun er formand for Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv i Furesø Byråd og har været med til at igangsætte det nye initiativ.
Læs også: Ældre Sagen er bekymrede for reducering af tilsyn på plejehjem
– Vi er simpelthen bange for, at det vil gå ud over borgeres helbred, hvis vi ikke ansætter en læge, der kan være med til at kvalificere behandlingen og medicineringen, siger hun.
Matilde Powers (S) fortæller, at kommunen derfor har følt sig nødsaget til at handle.
– Meget tegner til, at vi fremover kommer til at sende flere sundhedsopgaver ud til det nære sundhedsvæsen i kommunerne, og hvis det er vejen frem, ligesom vi har oplevet de seneste år, så bliver vi nødt til at have de rette fagkompetencer herude i kommunerne, så vi kan varetage opgaven, siger hun.
Derved håber kommunen på at kunne undgå genindlæggelser og desuden få borgerne hurtigere hjem til sig selv igen.
– Men først og fremmest håber vi på, at det kan give tryghed til både borgere, pårørende og de ansatte på stedet, siger Matilde Powers (S).
KL hilser tiltaget velkommen
Hos Kommunernes Landsforening undrer man sig ikke over, at det nye tiltag i Furesø Kommune har været nødvendigt.
– Patienterne udskrives i dag meget, meget tidligt, og det er en del af en overordnet strategi fra regeringen, siger Eva Michelle Burchard, der er specialkonsulent på Center for Forebyggelse i praksis i KL.
Hun siger, at man endnu ikke har nogen undersøgelser, der viser, hvordan kommunerne bedst muligt tackler problemet, men at hun byder modellen i Furesø velkommen.
– Vi er i en periode, hvor vi prøver tingene af, for vi har brug for lægelige kompetencer ude i kommunerne. Ingen ved, hvad der fungerer bedst, men så længe vi har adgang til læger, så er jeg glad, siger hun.
Furesø Kommune forventer, at den nye læge starter sit arbejde på rehabiliteringscentret til sommer.
Sådan gjorde vi: Ideen udsprang af en pressemeddelelse fra Ritzau. Kilderne er interviewet over telefon.