Selvom EPO er på Den Internationale Cykelunions (UCI) liste over forbudte præparater, forklarer dopingforsker Ask Vest Christiansen fra Aarhus Universitet, at brugen af EPO kan være sundt for en cykelrytter ud fra et rent medicinsk perspektiv:
"Det der sker, hvis man kører et tre-ugers etapeløb med fuld gas, det er jo at ens hæmatokritværdi falder. Så hvis man tager udgangspunkt i et sundhedsperspektiv, der handler om at genoprette kroppens naturlige balance, så er det sundeste du kan gøre at tage et skud epo eller få noget bloddoping. Men det er jo forbudt, og derfor er det doping,” siger han.
Netop EPO er blandt andet det stof som tourkongen Lance Armstrong i en nyligt udgivet rapport fra det amerikanske dopingagentur, USADA, er anklaget for at have benyttet sig af under sine sejre i Tour de France. På baggrund af rapporten fra USADA fratog UCI i går Lance Armstrong sine syv sejre.
Svært at argumentere imod
Under et løb som for eksempel Tour de France oplever rytterne, at kroppens andel af de iltbærende røde blodlegemer daler til et niveau, der er under kroppens ”sunde balanceniveau”, ifølge Ask Vest Christiansen. ”Du går måske fra 45 til 43 til 41 til 39 i hæmatokritværdi. Og det vil sige, så er du nået ned under det, der er kroppens sunde balanceniveau. For hvis du holdt op med at køre, hvis du stod af og trak dig ud af løbet, så ville den gradvist vende tilbage mod de 45 igen,” siger han.
Netop derfor kan det være sundt at få tilført EPO, der kan genoprette kroppens hæmatokritværdi.
”Hvis du har en medicinsk opfattelse af, at kroppen har bedst af at være i balance og komme tilbage til sit udgangspunkt, så sørger du med et skud EPO for, at din patient kommer op mod 45 igen,” siger han.
Ifølge Ask Vest Christiansen er det svært at argumentere imod brugen af EPO i et langt og krævende løb som Tour de France. Dette skyldes i særdeleshed hårdheden af de fysiske strabadser i et tre-ugers etapeløb.
"Jeg siger ikke, at det er okay, at man tager EPO eller anabolske steroider, men fra et rent medicinsk perspektiv, er det rigtigt rigtig svært at finde et godt argument imod det, når atleterne presser deres krop til et niveau, hvor de begynder at nedbryde den," siger han.
Drop Touren, Giroen og Vueltaen
Ask Vest Christiansen mener, at elitecykling som udgangspunkt ikke er sundt. I forlængelse af det synspunkt mener han derfor, at man skal droppe de store etapeløb som Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a España, hvis man ønsker at gøre noget ved det sundhedsnedbrydende i sporten.
”Det sundeste vil være, hvis man slet ikke pressede kroppen så ekstremt, som klassementsrytterne gør i et tre ugers etapeløb. Det er derfor mit udgangspunkt er, at elitecykling ikke er sundt, så hvis man vil gøre noget ved det der (den sundhedsnedbrydende sport, red.), så skulle man forbyde etapeløb på længere end en uge,” forklarer han.
Læs også: