De studerende på Copenhagen Business School (CBS) har siden april 2018 kunne betale med pegefingeren frem for et betalingskort.
Det har teknologien kaldet Fingopay gjort muligt, men betalingsmuligheden står lige nu til at dø, fortæller Lars Winther, der er direktør for Spisestuerne på CBS.
Fingopay fungerer på den måde, at forbrugerne opretter en profil på en hjemmeside og indtaster deres kortoplysninger. Når det er gjort, skal ens finger scannes i en scanner, som er opstillet af Fingopay. Scanneren opfanger fingerens blodkar, som kobles sammen med betalingskortet. På den måde bliver det muligt at betale med pegefingeren i stedet for at bruge det traditionelle betalingskort.
Mere om Fingopay:
- Fingopay bruger den såkaldte VeinID teknologi, som scanner fingerens blodkar gennem infrarødt lys
- Brugerens blodkar kobles sammen med betalingskortet, så det bliver muligt at betale med fingeren
- Fingopay har i øjeblikket 11 samarbejdspartnere, herunder bl.a. Visa og Nets
- Fingopay er indtil videre kun en forsøgsordning, som i Danmark kun er tilgængelig i kantinerne, også kaldet Spisestuerne, på Copenhagen Business School
Kilde: Fingopay.com
Fingopay har haft sin besøgstid
Kantinerne, også kaldet Spisestuerne, på Copenhagen Business Schools forskellige afdelinger er som de eneste i Danmark brugere af Fingopay. Det er de, fordi betalingsmetoden stadig kører på forsøgsbasis i Danmark.
CBS valgte at være forsøgskaniner, fordi de gerne ville afprøve nye muligheder for betalingsløsninger, som kan gøre oplevelsen bedre for forbrugeren, lyder det fra Lars Winther. Forsøget har dog ikke vundet indpas på universitetet.
– Vi har umiddelbart intet incitament til at fortsætte med forsøget, fordi vi ikke ved, hvilken vej betalingsmulighederne går, siger Lars Winther.
Derfor viser erfaringerne nu, at der skal mere til for at flytte forbrugerne fra en betalingsmetode til en anden
Esben Torpe, udviklingschef for Dankort i Nets
Flere studerende har været skeptiske omkring denne måde at betale på. Derfor har flere studerende valgt ikke at benytte sig af muligheden. Det har blandt andet været på grund af, at behovet for nye betalingsmuligheder ikke har været der, da der i forvejen er smarte muligheder for betaling som eksempelvis trådløs betaling.
Det siger Casper Engel Olufsen, som er kandidatstuderende på CBS:
– Der er allerede fine alternativer som trådløs betaling, så jeg føler ikke, det vil spare mig tid i hverdagen, siger Casper Engel Olufsen.
Læs også: Visa gør betaling med solbriller muligt
Det synspunkt kommer ikke bag på Esben Torpe Jørgensen, udviklingschef for Dankort i Nets. Nets er samarbejdspartner med Fingopay og er dem, der styrer betalingen bag Fingopay, da selve betalingen er en Dankort-betaling. Nets har været med til at lave forsøget på CBS. De ville med forsøget teste, om forbrugerne var klar til nye betalingsmuligheder, men de har erkendt, at efterspørgslen og behovet ikke har været til stede, fordi der har været andre smarte muligheder for betaling.
– Vi må erkende, at kontaktløse kort er super praktiske. 75 procent af alle betalinger med Dankort er nu kontaktløse. Derfor viser erfaringerne nu, at der skal mere til for at flytte forbrugerne fra en betalingsmetode til en anden, siger Esben Torpe Jørgensen.
Der skal markedsføring til en succes
Nets er ved at teste, om andre virksomheder vil installere Fingopay. For at det kan brede sig ud, skal der dog tages nogle andre metoder i brug.
– Der skal enten bygges flere services op omkring betalingsmetoden, eller også skal metoden markedsføres mere aktivt med eksempelvis ambassadører, lyder det fra Esben Torpe Jørgensen.
Der er endnu ikke blevet brugt nogle penge på at markedsføre betalingsmetoden, og det har gjort, at Fingopay ikke er blevet særlig udbredt, forklarer Esben Torpe Jørgensen. Han slår fast, at de har fået en vigtig indsigt i, hvor klar forbrugerne er til at omstille sig til andre betalingsmuligheder, og hvis Fingopay for alvor skal slå igennem, skal der tilbydes noget mere til brugerne.
I slutningen af året skal Nets og CBS evaluere projektet og vurdere, om det skal fortsætte. Lars Winther, direktør for Spisestuerne på CBS, siger dog allerede nu, at det mest sandsynlige er, at de skipper det. Han tilføjer samtidig, at de ikke umiddelbart vil afprøve andre metoder for betaling.
Nets eget samarbejde med Fingopay vurderes løbende, og Nets er med, så længe partnerskabet giver mening for både dem selv, men også for Fingopay. Esben Torpe Jørgensen tilføjer, at det først bliver rigtig interessant, når betalingsmetoden bliver udbredt og kan bruges flere steder.
Sådan gjorde vi: Journalisten så en artikel på nettet omkring Fingopay og tog derefter kontakt til CBS, som bruger betalingsmåden. Direktøren for Spisestuerne, Lars Winther, og udviklingschefen for Dankort i Nets, Esben Torpe, blev interviewet over telefonen. Den studerende fra CBS blev interviewet via besked.