Ventetider, køer og lange køreture.
Mulighederne for coronatest har fyldt meget i den danske debat i 2020. Samtidig er mulighederne for at blive testet for kønssygdomme til gengæld blevet færre og langt mindre tilgængeligt.
Før Covid-19 ramte det danske sundhedsvæsen, kunne folk med kløe i underlivet komme direkte ind fra gaden og blive testet for kønssygdomme uden at skulle bestille tid i forvejen. Det blev der dog sat en stopper for i marts, hvor drop-in-klinikker over hele landet gik over til tidsbestilling. Det skete i forbindelse med, at Danmark lukkede ned. Men den forvandling er ikke uden konsekvenser, mener Sex og Samfund.
– På et generelt plan tror vi på, at det er vigtigt, at man har så bred vifte af testmuligheder som muligt. Vi kan se problematikken ved, at man skal henvende sig til læger, for det er i sig selv en flaskehals. Det drejer sig både om at få en tid, men det er også en barriere for nogle at ringe ind med et så intimt problem.
Det fortæller Sex og Samfunds generalsekretær Bjarne B. Christensen, som mener, at det er problematisk, at muligheden for at gå ind fra gaden bliver fjernet. Sex og Samfund giver samtidig udtryk for, at drop-ins før lukningen var et tilbud, som især unge har benyttet.
Man kan teste med hjemmeprøver for:
- Klamydia
- Gonore
- Herpes
- Infektion af underlivsbakterier
- HIV
Kilde: treated.com
Kønssygdommene finder vej, selv uden natklubber og barer
New York Times reporterede i sidste uge, at man har set et stort fald i rapporterede tilfælde af sexsygdomme i USA i 2020. Det er til trods for, at alle statistikker frem til 2020 har indikeret, at antallet af diagnoser med sexsygdomme burde være steget. Med lukningen af barer og natklubber i USA in mente (som i resten af Verden) kunne det være et tegn på, at det store fald skyldes de restriktioner, der er blevet indført.
Ifølge den amerikanske sundhedsorganisation Center for Disease Control and Prevention (CDC) er forklaringen nok mindre opløftende. Ud fra deres undersøgelser blandt behandlingsklinikker, har amerikanske borgere nemlig i mindre grad opsøgt undersøgelse og behandling, skriver de i en pressemeddelelse.
– I vores undersøgelse fra marts svarede 83% af tilbud for behandling og undersøgelse af sexsygdomme, at de har set et fald i både behandling og besøg. 66% af klinikkerne har rapporteret et fald i undersøgelser og tests, hvor af 62% procent af STD-programmer ikke har kunne opretholde deres eksisterende mængde STD-sager, står der.
CDC peger på, at folk har nedprioriteret at blive testet og behandlet for sexsygdomme på grund af frygt for Corona. Og mens man skal passe på sig selv og sine nærmeste i disse tider, så vækker de manglende test stadig bekymringer hos CDC. Det kan få alvorlige konsekvenser senere, da sygdomme som syfilis, klamydia og gonorré i værste tilfælde kan nedsætte fertilitet, gøre mænd sterile og kan have uhelbredelige eftervirkninger, hvis sygdommene ikke bliver behandlet.
læs også: Er nødprævention blevet prævention?
Her i Danmark har vi set en stigning i, at danskere i langt højere grad bestiller hjemmetests til klamydia. Det fortæller webshoppen kondomaten.dk, som specialiserer sig i at sælge prævention, i en pressemeddelelse. Hjemmetests er dog dyre, hvilket især gælder, når man skal testes for mere end én kønssygdom ad gangen.
Det var ikke muligt at få citat fra Klinik for Kønssygdomme ved Bisbjerg Hospital, men vi er blevet informeret om, at de stadig har travlt på klinikken, selvom drop-in muligheden fortsat er lukket ned.
Sådan gjorde vi: En ven nævnte, at han ikke kunne tage ind til Bispebjerg Hospital og blive testet, som han ellers har gjort før. Jeg ringede til Sex og Samfund for at høre, hvorvidt det er et generelt problem, at man ikke længere kan komme forbi og hurtigt blive testet.