Særlov rammer Danmarks fattige: nu har over 65.000 skrevet under på et brev til regeringen

65.320 tandlægepatienter er utilfredse over den særlov, der gør, at det er blevet dyrere at gå til tandlægen. Foto: Pxhere.

Det kan i forvejen gøre ondt i pengepungen, når tandlægen har boret, renset og skyllet ens mund. Og sidste sommer blev det dyrere at få jaget Karius og Baktus væk.

En særlov i juni sidste år fik nemlig opbakning fra samtlige partier, der satte et økonomisk loft for tandlægerne, hvilket gjorde, at tandlægebesøget blev dyrere.

Det har nu fået 65.320 danske tandlægepatienter til at deltage i en underskriftindsamling, der udtrykker utilfredshed over loftet. En af dem, som har skrevet under, er 49-årige Tina Poulsen fra Rønnede.

– Det giver slet ikke mening. Særloven deler det hele skævt op. Dem, der ikke har så mange midler, vil blive overset, siger hun.

Hun er selv ledig, nyuddannet administrationsbachelor og har fravalgt tandlægen, netop fordi hun ikke føler, at hun har råd.

Ifølge Palle Christiansen, der er tandlæge i Græsted, kan det også være studerende eller pensionister, der vælger at droppe tandlægebesøget.

Men får man ikke tjekket tænderne, kan det få store, negative konsekvenser.

– Den sygdom, de måtte have i munden, bliver værre og værre, og det betyder så til sidst, at behandlingerne bliver dyrere, siger Palle Christiansen.

Meget mere tandsundhed

Sammen med cirka ni andre tandlæger oprettede Palle Christiansen sidste år interesseorganisationen Memeta. Memeta står for Meget Mere Tandsundhed og har til formål at arbejde for at få ændret særloven.

– Vi er en stor del tandlæger i Danmark, der har følt, at der ikke er sket nok på området med hensyn til at gøre opmærksom på, at vores områder var ved at blive nedgraderet. Det vil få faglige konsekvenser for tandlægerne og sundhedsmæssige konsekvenser for de patienter, vi har, siger han.

Memeta har startet underskriftindsamlingen for patienterne. Og med folketingsvalget, der kommer tættere og tættere på, er det ifølge Palle Christiansen oplagt at banke på Christiansborgs hoveddør.

– Jo tættere vi kommer på valget, jo større er sandsynligheden for, at vi afleverer underskrifterne, siger Palle Christiansen.

Dem, der ikke har så mange midler vil blive overset.
Tina Poulsen. Ledig, nyuddannet administrationsbachelor

Dårlig forretning

Da den tidligere regering i 2014 skar 300 millioner kroner fra budgettet for tilskud til patienternes forebyggende behandlinger, kunne tandlægerne ikke holde sig inden for det nye budget, regeringen havde sat. Derfor blev særloven indført af den nuværende regering, som skulle få tandlægerne til at holde sig inden for budgettet. Det giver ikke mening for Palle Christiansen.

– Det virker som delvist lappeløsninger fra regeringens side, hvor de synes, der er et eller andet, der skal gøres, for at få politiske point, siger han.

En af konsekvenserne ved særloven er, at det går ud over den forebyggende behandling, såsom tandrensning, som patienterne ikke har råd til.

– På sigt bliver det rigtig dårlig forretning, fordi det altid er billigere at forebygge end at behandle, siger tandlæge Palle Christiansen.

Læs også: Tandlægekonflikt: mere brugerbetaling eller øget konkurrence?

Sundhedsordfører for SF, Kirsten Normann Andersen, er enig med Palle Christiansen. I SF er de optagede af, om brugerbetalingen på sigt kan blive fjernet.

– Den er skæv, og det er stærkt utilfredsstillende og en uholdbar situation, siger hun.

Tiet ihjel

Tina Poulsen håber, at der snart vil ske ændringer.

– Jeg håber, at den regering, der nu kommer, vil sætte sig ned og kigge på særloven og få den revideret. For det virker i øjeblikket som om, at de tier den ihjel, siger hun.

Ifølge sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt skal der laves en reform.

– Der er stadig folk, der ikke har råd til det her. Så vi forhandler i øjeblikket reformen, forklarer LiseLott Blixt.

Læs også: Danske Regioner opsiger tandlægeoverenskomst 

Men Palle Christiansen føler, at regeringen ikke ved, hvad man vil på tandsynsområdet. Ifølge ham siger regeringen, at de vil lave en reform, men de vil ikke sige, hvad den reform går ud på.

– Regeringen har endnu ikke indkaldt til nogen forhandlinger. Ingen ved, hvad der kommer til at ske, siger Palle Christiansen.

Ifølge Kirsten Normann Andersen er det op til sundhedsminister Ellen Trane Nørby at tage initiativ til, at der skal ske noget mere. Og i SF har de rykket for den handling.

– Jeg har været ude og kritisere ministeren for ikke at handle på det her, siger Kirsten Normann Andersen.

På sigt bliver det rigtig dårlig forretning
Palle Christiansen, tandlæge

Udelukkende ren økonomi

Palle Christiansen mener, at særloven ikke har noget med sundhed at gøre. Ifølge ham er det udelukkende ren økonomi. Derfor vil han med Memeta sætte et større fokus på det.

– Så er det, vi siger ‘vil I snakke penge? Jamen så lad os da snakke penge’. Hvis I sparer 300 millioner kroner hos os, skal I finde øvrige tre milliarder kroner på det øvrige Sundhedsvæsen for følgesygdomme. Hvor god en forretning er det? spørger Palle Christiansen.

Netavisen har forsøgt at få en udtalelse fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby om patienternes og tandlægernes utilfredshed, men det har ikke været muligt.

Sådan gjorde vi: Ideen udsprang af journalistens egen undren over emnet, og om der var sket noget nyt. Gennem eget netværk fandt journalisten frem til Palle Christiansen og Tina Poulsen.