Nu skal gymnastiktasken pakkes, fodboldstøvlerne snøres og håndbolden findes frem igen. Efter at have været stillesiddende under lange corona-nedlukninger skal foreningslivet i Rødovre få børn og unge tilbage til en fysisk aktiv hverdag, som mange har manglet.
I Rødovre skal skoler og fritidsordninger fortsat holde lukket efter påskeferien, og Annie Arnoldsen Petersen (S) ser kommunens klubber og idrætsforeninger som nøglen til at få børn og unge i kommunen til at røre sig mere efter lange corona-nedlukninger.
Som næstformand i Børne- og Skoleudvalget og formand for Social- og Sundhedsudvalget i Rødovre Kommune satser hun derfor på foreningslivet. Hun fortæller, at idrætsklubber og foreninger kommer til at være tilgængelige i perioder, hvor der normalt er lukket:
– Vi plejer at holde sommerferielukket, men det gør vi ikke i år. Vi har åbnet for alt hele sommeren. Der er fuld skrald på i år, så de kan komme tilbage til deres klubber igen, siger Annie Arnoldsen Petersen.
De lange nedlukninger har sat tydelige spor i børn og unges lyst og muligheder for at røre sig. En undersøgelse fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet viser, at børn og unge i 6-16-årsalderen har rørt sig betydeligt mindre i forbindelse med corona-nedlukning. Undersøgelsen viser, at 87,6 procent af de adspurgte under anden nedlukning ikke levede op til anbefalingerne om 60 minutters daglig fysisk aktivitet. Hele 81,4 procent var mindre fysisk aktive under vinterens nedlukning end i perioden før.
Denne udvikling er bekymrende, forklarer undersøgelsens projektleder Charlotte Skau Pawlowski, som er lektor ved Active Living på Institut for Idræt og Biokemi ved Syddansk Universitet:
– Udviklingen kan få betydning for deres sundhed på kort- og lang sigt. Dette gælder både fysisk og mentalt, siger Charlotte Skau Pawlowski.
Gymnastikforening er klar til at løfte opgaven
Hos Rødovre og Omegns Gymnastikforening (ROG) er man klar til at varetage opgaven om at få børn og unge tilbage til foreningslivet. Her arbejder man på at gøre idrætten mere tilgængelig.
Mille Groth, som er træner og fuldtidsansat i foreningen, forklarer, at man gør flere ting i foreningen:
– Vi har valgt at forlænge sæsonen gratis i maj, og vores trænere er gået med til at arbejde ulønnet. Derudover er vi i gang med at arrangere gratis sommerarrangementer for nuværende medlemmer, for at vi kan holde på dem til næste sæson. Kommunen har tilbudt at støtte økonomisk, så det kan blive billigere for vores medlemmer og andre borgere i Rødovre kommune at deltage, siger Mille Groth.
Læs også: Trods coronakrisen støtter danskerne udsatte børn med rekordbeløb
Bekymring for udsatte børn og unge
Charlotte Skau Pawlowski, som er lektor ved Active Living på Institut for Idræt og Biokemi ved Syddansk Universitet, er enig i, at foreningslivet er et godt sted at sætte fokus. Mange børn får deres bevægelse i organiserede rammer såsom skolen og i foreningen. Dog sår Charlotte Skau Pawlowski tvivl om, hvorvidt foreningslivet kan få alle med. Særligt børn fra økonomisk udfordrede familier vækker bekymring:
– Det er blevet normaliseret ikke at dyrke idræt i hverdagen, og forældre har måske ikke haft lyst til at betale kontingent, fordi man ikke har fået noget for pengene. Dette er særligt de børn med mest behov og færrest ressourcer, hvor det er svært at komme tilbage til foreningsidrætten, siger Charlotte Skau Pawlowski.
Formand for social- og sundhedsudvalget Annie Arnoldsen Petersen (S) er kommunen opmærksom på dette og vil arbejde for, at bestemte børn ikke bliver overset:
– Vi har på kommende møder en plan for, hvordan vi får husket de mere ressourcesvage familier. De bliver ikke glemt, siger Annie Arnoldsen Petersen.
Sådan gjorde vi: Journalisten læste en undersøgelse fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, som viste, at børn og unges fysiske aktivitet var faldet under corona-nedlukning. Samtidig måtte skoler og fritidsordninger i flere kommuner, herunder Rødovre kommune, ikke åbne efter påskeferien på grund af høje smittetal. Journalisten kontaktede derfor Rødovre kommune for at få uddybet, hvordan man i kommunen forholdt sig til den udvikling, som tallene fra Syddansk Universitet viser. Her blev der svaret, at man i høj grad satsede på foreningsidrætten. Derefter kontaktede journalisten en gymnastikforening i kommunen for at høre, hvorvidt og hvordan de gik til opgaven om at få børn og unge i kommunen til at røre sig mere.