Timelange køer: Region Hovedstaden mangler medarbejdere til at teste for Covid-19

Retningslinje: Der er afstandskrav på 2 meter til andre, hvis der ikke er effektiv afskærmning i mellem jer.
Foto: Anne Sofie Porsmose

Lange køer og kolde tæer er blevet en del af hverdagen foran Region Hovedstadens kviktest-centre. Det skyldes, at regeringen sammen med en række af landets andre partier har fremlagt en genåbningsplan, der indeholder kravet om et coronapas, som skal fremvises ved eksempelvis frisøren eller tatovøren.

Men kravet har sat pres på landets testcentre.

Firmaet Copenhagen Medical A/S, der udbyder kviktest i Region Hovedstaden, kan også mærke det pres, som er opstået efter genåbningen, hvilket har medført store udfordringer.

Trine Baadsgaard, presseansvarlig hos Copenhagen Medical, forklarer, at samtidig med at landet åbner op, så er det sværere at finde medarbejdere til at foretage de mange test, som er gået fra at være et tilbud til at være et krav:

– Vi mangler folk. I takt med, at Danmark nu åbner op, er udfordringen, at mange af vores medarbejdere selv skal tilbage på arbejde eller eksempelvis højskole. Derfor bliver puljen, som vi rekrutterer medarbejdere fra, mindre og mindre, som samfundet kommer mere og mere i gang, siger hun.

I gennemsnit tester Copenhagen Medical A/S mellem 50.000 -70.000 mennesker om dagen på Region Hovedstadens samt Bornholms i alt 40 kviktest-centre. Copenhagen Medical A/S har lige nu 4000 medarbejdere i deres database.

Frustration og undren hos borgerne 

Torben Skov, der er selvstændig erhvervsdrivende, er en af de borgere, som har ventet lang tid i kø, de gange han har skulle testes for Covid-19. 

Her har han undret sig især over, at langt fra alle teststationer i testcentrene har været bemandet: 

– Første gang, jeg skulle testes, gik der cirka 45 minutter. En anden gang var det en time. Jeg synes bare, at man kommer ind i testcentret, og så har de 16 teststationer, hvoraf de kun bruger tre af dem, mens resten står tomme. Det forstår jeg ikke, siger Torben Skov. 

Læs også: Populært testcenter i Ishøj lukker

Forklaringen skal netop findes i de manglende medarbejdere, forklarer Trine Baadsgaard. 

Derudover er Torben Skov bange for, hvad konsekvenserne af de lange køer er. Han tror, at det måske i sidste ende kan ende med, at folk ikke tager ind og får de test, som de skal have, men i stedet tager chancen og lader være. 

– Hvis man bliver udsat for lange køer, så mister folk jo også lysten til at blive testet, og så vil folk hellere tage chancen og lade være. Det tænkte jeg selv, da jeg var derinde, siger Torben Skov.  

Generelle råd om Covid-19 smitteforbyggelse

  • Gå i selvisolation hvis du har symptomer på Covid-19, er testet positivt eller er nær kontakt til en person smittet med ny coronavirus
  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  • Hos eller nys i dit ærme
  • Undgå håndtryk, kindkys eller kram
  • Vær opmærsom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  • Hold afstand – og bed andre tage hensyn
  • Find dit nærmeste testcenter i Region Hovedstaden her

Kilde: sst.dk

Rekruttering i fuld gang

Copenhagen Medical A/S er også klar over, at det er et problem, som skal løses. Trine Baadsgaard forklarer dog, at sammenlignet med Jylland og Fyn, så klarer testcentrene det okay i Region Hovedstaden:

– For det første er der meget forskel på, hvor lange køerne er. De to-tre timer, som man hører folk har ventet i kø, er ofte i Jylland og på Fyn. Det har vi ikke oplevet i hovedstaden, og der er det os, som udbyder dem, og vi har virkelig meget fokus på at minimere køerne, siger hun.

Læs også: Ny undersøgelse: Én ud af fem danskere tror ikke, at corona er farligere end influenza

I tæt samarbejde og dialog med Region Hovedstaden gør Copenhagen Medical A/S også alt, hvad de kan for at forbedre betingelserne og rekruttere flere medarbejdere:

– Der er et behov, som ændre sig. Og det skal der justeres ind til. Vi har ansat 500 mennesker inden for den seneste uge og har annoncer og mange interviews hele tiden. Så vi er virkelig i gang med at opruste, forklarer Trine Baadsgaard.

Sådan gjorde vi: Journalisten faldt over en debat på facebook, hvor folk undrede sig over de lange køer ved testcentre i Region Hovedstaden samt manglende personale indenfor i testcentrene. Derfor kontaktede journalisten Region Hovedstaden udbyder af kviktest, Copenhagen Medical A/S, for at få svar på, hvorfor køerne var lange samt mangel på personale.