Ny dating-app kræver kalorier for kærlighed

På Sprinter kan du med "energy points" som valuta omsætte dine forbrændte kalorier til trænings-dates Foto: www.pixabay.com
På Sprinter kan du med “energy points” som valuta omsætte dine forbrændte kalorier til trænings-dates
Foto: www.pixabay.com

”Sprinter” hedder appen, der ifølge Björn Borg skal skaffe dig din næste træningsaftale og – måske – date. Ifølge sportsmærket er Sprinter en “parody of the popular dating app Tinder, but for sports”. De grundlæggende funktioner er da også mere eller mindre stjålet direkte fra mobil-datingsuccesen Tinder, som med flere end 150.000 danske brugere i 2014 er et flagskib indenfor smartphone-kærlighed i Danmark. Men hvad betyder det, at vi sætter “filtre” på vores søgen efter partnere? Netavisen har spurgt en professor i socialpsykologi.

Sved for kærlighed
Med Sprinter swiper du til højre for at godkende og til venstre for at afvise andre brugere indenfor et aldersinterval og en geografisk radius, som du selv definerer, og du kan derefter sende privatbeskeder til de personer, du har godkendt, og som også har godkendt dig. Fuldstændig ligesom Tinder.

Læs også: Ny app er mere gruppe og mindre sex

Den grundlæggende forskel er, at der på Sprinter er tilføjet en ekstra dimension – fysisk træning. At du forbrænder kalorier er en forudsætning for at kunne være med i fællesskabet. Det er ifølge professor i socialpsykologi ved Center for Information og Boblestudier Torben Bechmann Jensen en uheldig tendens.

– Pludselig er det, som om man kun kan kigge efter folk, der har et særligt BMI. Eller nogen, der har vist en særlig vilje til at træne eller udfolde sig fysisk. Ellers er de ikke attraktive. På den måde synes jeg, det bliver en helt hysterisk form for sundhedsdyrkelse, siger Torben Bechmann Jensen, der beskæftiger sig med mode- og massebevægelser og adfærd mellem mennesker.

Hvis ikke du jævnligt svinger med kettle-bells, pumper jern eller får nogle kilometer i benene på den ene eller den anden måde, kan du ganske enkelt vinke farvel til det veltrænede datingfællesskab på Sprinter. For når du vælger og vrager blandt andre brugere, mister du såkaldte energy points. Men dem kan du optjene igen ved at være fysisk aktiv med din smartphone i hånden. Efter at have swipet en hel eftermiddag på sofaen er du tvunget til at løbe eller cykle en tur for at kunne genoptage jagten på den veltrænede eneste ene.

– Jo renere, pænere og jo mere lugtfri folk er, jo bedre
Torben Bechmann Jensen, lektor i socialpsykologi ved Center for Information og Boblestudier

Men dine energy points har også en anden funktion. Inden andre brugere tager stilling til, om der skal swipes til højre eller venstre, når dit billede dukker op, kan de se dine energy points. På den måde kan de se, hvor ofte og hvor meget du træner med din Sprinter-app. Altså udvælger man Sprinter-dates på baggrund af brugernes dedikation til fysisk træning.

Jo renere, pænere og lugtfri folk er, jo bedre
Torben Bechmann Jensen mener, at Sprinter-appens funktioner går til yderligheder i forhold til at skabe fokus på sundhed og udvælgelse, når vi søger partnere.

– Skal jeg være meget, meget positiv, kan man se det som en “leg”. Men hvis jeg skal være knap så positiv, så synes jeg, det er fuldstændig langt ude, siger Torben Bechmann Jensen om det svenske sportsbrands seneste skud på den kommercielle stamme.

Læs også: Alarmklokkerne ringer: Tinder er et afhængighedsskabende spil

– Vi har jo lært, at sundhed er overordentligt vigtigt. Men det centrale er, at vi måske er ved at omdefinere det der med kærlighed, partnere, dates og så videre, til at handle om, i hvor høj grad det er noget, der giver mig nogle fordele, og som ikke giver mig vanskeligheder. Jo renere, pænere og jo mere lugtfri folk er, jo bedre, siger Torben Bechmann Jensen.

Vi søger risikofrie forhold med ”kliniske medmennesker”
Sprinter er delt ind i tre grundlæggende trin – sweat, swipe, og socialize. Men det sidste trin, der lægger vægt på det sociale møde mellem mennesker, er slet ikke socialt udfordrende, hvis man spørger Torben Bechmann Jensen. Han mener, at man med Sprinter i virkeligheden screener folk, før man indgår i socialt samvær med dem. Han peger på, at man gør det for at minimere mængden af besværligheder og uoverensstemmelser med en eventuel fremtidig partner.

– Vi er måske kommet derhen, hvor vi vælger partnere, fordi de ikke indebærer nogen risiko – ikke fordi de har noget interessant at byde på, forklarer han.

Læs også: Facebook-dating er mere end bare dating

Han tilføjer, at appens funktioner er udtryk for en ekstrem individualiseringstendens, hvor man fokuserer mere på sundhed og fremtoning og mindre på de interessante træk, som mennesker rummer.

– Man går efter nogen, som skal holde sig fysisk i form, som altid spiser gulerødder og aldrig har røget eller bare kigget på en, der har røget. Det er et udtryk for, at man i højere grad kigger efter kliniske medmennesker fremfor at kigge efter nogen, som er interessante, siger Torben Bechmann Jensen.

Samfundsproblem at vi vælger ud fra ligheder
Når du opretter din Sprinter-profil, vælger du en række favoritsportsgrene, som vil fremgå af dine oplysninger, når andre brugere skal fælde dom over dit dating- og træningspotentiale. Du skilter både med din fysiske form og dine træningsinteresser og bliver på den måde en del af en bestemt gruppe. Men at vi gennem vores dating-præferencer søger bestemte fællesskaber, kan ifølge Torben Bechmann Jensen være problematisk, fordi vi ikke behøver forholde os til værdier udenfor vores eget fællesskab.

Vi fjerner os mere og mere fra hinanden, og vi bevæger os mere og mere ind i nogle snævre grupper eller interessefællesskaber. Her gør man ikke gør noget særligt ud af at forstå andre. Derfor bliver vores værdier mindre og mindre fælles og mere og mere gruppeorienterede og specifikke, forklarer han.

– Spørgsmålet er, om det er muligt for personen, der dyrker fitness, at tale med en, som ikke gør det, eller som måske bare bobler rundt i Udkantsdanmark
Torben Bechmann Jensen, lektor i socialpsykologi ved Center for Information og Boblestudier

Når du bruger Sprinter-appen til at finde din næste, veltrænede date, er du ifølge Torben Bechmann Jensen en del af en større samfundstendens, der kan skabe splittelse mellem grupper i samfundet.

– Vi holder os på mange måder og i højere grad indenfor særlige segmenter eller bobler. Vi undgår at komme i kontakt med nogen, der ikke ligner os selv. Det kan være, fordi vi føler os mere trygge sammen med nogen, der ligner os selv. Nogen, der gør det samme eller vil det samme os selv, siger Torben Bechmann Jensen. Han forklarer, at Sprinter-appen kan være tegn på, at vi fokuserer mindre på ligheden mellem mennesker og meget mere på forskellene.

Læs også: Unge vil have hurtige dating-apps

– Så bliver lighederne meget snævre, og så er det dem, vi vælger efter. Og det er et stort problem, fordi det indebærer en splittelse mellem grupper, siger han.

Han tilføjer, at Sprinter og lignende apps giver anledning til at frygte, at folk til sidst får sværere ved at tale sammen på tværs af boligområder eller aktivitetsgrupper.

– Spørgsmålet er, om det er muligt for personen, der dyrker fitness, at tale med en, som ikke gør det, eller som måske bare bobler rundt i Udkantsdanmark, siger Torben Bechmann Jensen.