“Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert!” sagde Pippi engang – og dét motto prædiker Café Paraplyen til byens socialt udsatte, fortæller Ole Nilsson.
Han er leder af værestedet, der er et alkoholfrit socialt fællesskab, hvor alle er velkomne.
Men målgruppen består primært af ældre, folk med funktionsnedsættelse, tidligere hjemløse og tidligere misbrugere.
I kommunens budgetforlig for 2025 er der en øget bevilling til Café Paraplyen med 100.000 kr årligt, hvilket Ole Nilsson planlægger at bruge på en køkkenmedarbejder, så han ikke selv længere behøver tage forklædet på.
Frivillige, fællesskab og frikadeller med stuvet hvidkål
Pengene falder på et tørt sted hos Cafe Paraplyen, hvor frivillighed bærer størstedelen af arbejdslæsset.
– De fleste her er frivillige, vi er kun ganske få ansatte. De 100.000 rækker jo ikke så langt, men det er jo en håndsrækning mod, at vi kan finde penge til en køkkenmedarbejder. Fordi det har vi rigtig meget brug for. Jeg når ikke halvdelen af mine ting, fordi jeg ofte er nødt til at træde til. Så de 100.000, de skal ind i driften, fordi vi er så få ansatte, siger Ole Nilsson.
Formålet med Café Paraplyen er at give et socialt fællesskab til dem, der mangler det.
Ole Nilsson beskriver ikke gæsterne som “socialt udsatte” eller “ensomme”, men derimod som folk, der mangler et netværk.
– Der er rigtig, rigtig mange, som mangler fællesskab. Og så er der også en hel del, som ikke har særlig god økonomi. Så mange kommer til os, enten for at spise billigt, eller være med i nogle af vores mange sociale aktiviteter, hvoraf mange er gratis, siger han.
Læs også: Stigende hjemløshed bekymrer politiker: »Vi skulle gøre mere«
Menuen står i dag på frikadeller med stuvet hvidkål.
Med et billigt måltid håber Ole Nilsson at give gæsterne og de frivillige et tilhørsforhold.
– Alle skal have muligheden for at være en del af noget, det er rigtig, rigtig vigtigt for mig. Det er det, der driver mig. Fællesskab giver et tilhørsforhold. En del af vores frivillige er også folk, som ikke nødvendigvis har taget den lige vej igennem livet. Vi vil give dem en plads i livet, for alle kan noget. Folk skal ikke have det dårligt i et så rigt samfund som vores, forklarer han.
Ros fra Socialudvalget
Værestedets arbejde med socialt udsatte får ros af Emil Viskum (EL), medlem af Socialudvalget.
– Café Paraplyen er jo bare et supergodt sted. De giver et sted at være, nærvær og oplevelser sammen med andre mennesker. De har gjort det muligt at gå ind og få et billigt måltid, siger han.
Ole Nilsson, som arbejder for at skaffe penge til Paraplyen, oplever et godt samarbejde med kommunalpolitikerne, især Socialudvalget.
– Jeg synes selv, at jeg har en stærk relation til kommunalpolitikerne. De siger ja og tak til at komme ned, når vi inviterer, fordi de er interesserede i vores arbejde. Men 100.000 kroner rækker jo ikke til det, vi egentligt har brug for, men det er et signal om, at de gerne vil os, siger han.
Emil Viskum (EL) forklarer, at bevillingen til Paraplyen i kommunalbudgettet flere gange er steget.
– Kæmpestor rose til Café Paraplyen. Derfor har vi også flere gange øget bevillingen til dem. I det seneste budget er der afsat 100.000 ekstra til dem, siger han.
Café Paraplyen Taastrup
- Alkoholfrit
- Åbnede i 2009
- Tilknytning til KFUM
- Samarbejdsaftale med Høje-Taastrup Kommune
- Kun én fuldtidsansat, lederen Ole Nilsson
- Primært drevet af frivilligt arbejde
- Gæster skal ikke visiteres af kommunen og kan vælge at være anonyme
Kilde: Café Paraplyen Taastrup
Meningsfulde fællesskaber er vigtige for alle, mener forsker
Pengene er også godt givet ud ifølge Ditte Andersen, professor hos VIVE.
– Det er vigtigt for alle mennesker at være en del af fællesskaber. Især for socialt udsatte, da de har begrænset adgang til arenaer, hvor de kan mødes med andre mennesker og få en identitet og følelsen af at høre til, forklarer hun.
Det er især vigtigt for mennesker, som ikke har et netværk gennem uddannelse, arbejde eller familie.
– Alle skal have et lavtærskel fællesskab. Altså hvor det er nemt at komme hen, gerne tæt på hvor de er. Det skal være let at være en del af meningsfulde fællesskaber, uddyber hun.
Ditte Andersen nævner hjemløse som en vigtig målgruppe for Café Paraplyen, da sunde fællesskaber er lige så vigtige som et tag over hovedet.
– Det er vigtigt med sunde fællesskaber i stedet for det rå gademiljø. Gadefællesskaber indebærer risici for vold og eskalering af stofmisbrug, siger hun.
Sådan gjorde vi: Journalisten skrev tidligere en artikel om hjemløse i Høje-Taastrup Kommune og blev derigennem bekendt med bevillingen til Café Paraplyen. Emil Viskum (EL), som repræsentant fra Socialudvalget, gav lov til at bruge citater fra tidligere interview. Ole Nilsson, leder af Café Paraplyen Taastrup, blev kontaktet for at høre, hvad pengene skulle bruges på. Slutteligt kontaktede journalisten Ditte Andersen, professor hos VIVE, for at opnå ekspertviden om meningsfulde fællesskaber. Alle interviews er foretaget telefonisk.