Tal fra Udenrigsministeriet viser, at 113 danskere sidder fængslet rundt omkring i verden. Ud af de 113 danskere sidder 59 personer fængslet for sager, som er relateret til narko.
De resterende 54 personer sidder inde grundet andre ting, hvilket Udenrigsministeriet ikke udspecificerer. 68 ud af de 113 fængslede danskere sidder i fængsel i Europa, 16 danskere sidder i Afrika og Mellemøsten, 14 danskere sidder i Asien og 15 danskere sidder i Nord- og Sydamerika.
Heldigvis er størstedelen af fængslingerne kortvarige, hvilket er mindre end et år.
Forholdene i udenlandske fængsler er ofte hårde, ligesom sprogproblemer og kulturforskelle kan være vanskelige at håndtere for fængslede under fremmede himmelstrøg
Anne Louise Winsløw, fungerende kontorchef i Udenrigsministeriets Borgerservice
– Men vi ser desværre også adskillige domme på flere års fængsel samt enkelte domme på 10 år og derover, siger Anne Louise Winsløw, fungerende kontorchef i Udenrigsministeriets Borgerservice.
Læs også: Danske Mie skal blive i russisk fængsel
Hjælp i udlandet
Den danske ambassade kan ikke få dig ud af fængslet, hvis du overtræder opholdslandets love.
– Lovbestemmelserne og straffe er forskellige fra land til land. Forholdene i udenlandske fængsler er ofte hårde, ligesom sprogproblemer og kulturforskelle kan være vanskelige at håndtere for fængslede under fremmede himmelstrøg, forklarer Anne Louise Winsløw.
– Vi hjælper blandt andet gennem fængselsbesøg, kontaktformidling til pårørende og forsvarsadvokat, besøgstilladelser til fængsledes familie, ligesom vi bistår i kontakten med lokale myndigheder for at sikre bedst mulige afsoningsvilkår, uddyber hun.
De 113 danskere omfatter dog kun de personer, som Udenrigsministeriet har kendskab til. Der er nemlig fængslede, som ikke ønsker kontakt til de danske myndigheder.
Læs også: Ekspert: Ruslands økonomiske interesser afgør Anne Mies skæbne
Greenpeace kæmper videre
Greenpeace kæmper fortsat for at få udleveret de 30 Greenpeace-aktivister. Jon Burgwald, Arktisansvarlig ved Greenpeace Norden, forklarer, at de har flere veje de går, i kampen om at få Mie og de andre aktivister udleveret.
– Udover at vi helt konkret sørger for, at Mie får, hvad hun skal bruge i fængslet, så snakker vi med Udenrigsministeriet. Derudover laver vi en række ting her i Danmark, vi demonstrerer for eksempel foran den russiske Ambassade. Men det er jo begrænset hvad man kan gøre herfra, siger Jon Burgwald.
Derudover har Holland indsendt en klage til Den Internationale Havretsdomstol i Hamburg, da Arctic Sunrise er et hollandsk indregistreret skib, som under aktionen befandt sig internationalt farvand. Hvis Holland får medhold i klagen, har de krævet, at få skibet og de 30 aktivister udleveret.
Anne Mie Roer Jensen, styrmandselev, protesterede sammen med 29 andre Greenpeace-aktivister mod olieboringer i Arktis. De er alle varetægtsfængslet i Rusland, og næsten alle er nægtet løsladelse mod kaution og er sigtet for pirateri.