Ekspert: Ruslands økonomiske interesser afgør Anne Mies skæbne

Anne Mie Roer Jensen At The Leninsky District Court Of Murmansk

Fredag skal danske Anne Mie Roer Jensen have sin appelsag behandlet i retten i Murmansk i Rusland. Men lige meget hvor gode argumenter Mies advokat fremfører, er chancerne for en løsladelse lille.

Det vurderer Karsten Jakob Møller, generalmajor og senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier med ekspertise i russisk indenrigs-, udenrigs- og sikkerhedspolitik. Han mener, at sagen mod de 30 Greenpeace aktivister er af så stor økonomisk betydning for Rusland, at de vil gå langt for at statuere et eksempel.

– En meget stor del af det russiske bruttonationalprodukt kommer fra det arktiske område, derfor er det økonomisk set af utrolig vigtig betydning for Rusland. Der er selvfølgelig også politiske aspekter, men først og fremmest er det de økonomiske aspekter, som tæller for russerne i øjeblikket, siger Karsten Jakob Møller. Aktivisterne protesterede mod, at Rusland leder efter olie i Barentshavet nord for Rusland, hvor nogle af aktivisterne gik ombord på en boreplatform.

Jeg tror, at der først vil blive berammet en retsag efter de Oplympiske Vinterlege i Sotji, da man ikke vil have sådan en sag kørende lige op til vinterolympiaden. Karsten Jakob Møller, Generalmajor og senioranalytiker ved DIIS

Arktis økonomiske betydning 

Det Arktiske område omfatter en tredjedel af det russiske rige, hvor de blandt andet udvinder olie, gas og viraler. Karsten Jakob Møller forklarer, at Rusland er indstillet på at beskytte ressourcerne i Arktis, son kan sikre landets udvikling i resten af det 21. århunderede.

I følge Karsten Jakob Møller kan aktivisterne se frem til et langt ophold i russisk fængsel, da russerne ikke længere vil finde sig aktioner mod noget, der betragtes af allerstørste strategiske interesse for landet. Man afslår løsladelse mod kaution.

De får lov til at sidde varetægtsfængslet indtil 24. november, men hvis ikke efterforskningskomiteen er færdige med undersøgelserne, bliver fængslingen forlænget. Derefter bliver sagen overdraget til anklageren, som vil vurdere og rejse tiltale ved en domstol.

Læs også: Greenpeace må ikke bryde loven i den gode sags tjeneste

– Jeg tror, at der først vil blive berammet en retsag efter de Oplympiske Vinterlege i Sotji, da man ikke vil have sådan en sag kørende lige op til vinterolympiaden.

Greenpeace vil fortsætte diplomatisk pres 

Jon Burgwald, Arktisansvarlig ved Greenpeace Norden, vil ikke spekulere i, hvilke udfald sagen bringer. Han siger dog, at hvis Mies appelsag bliver afvist, vil de fortsætte med at presse Rusland.

– Der er en lang række statsledere, herunder den tyske kansler Angela Merkel og den britiske premierminister David Cameron, som har taget sagen op med Putin og anmodet om en hurtig løsning på sagen, flere vindere af Nobels Fredspris har rette henvendelse til Putin, og dette diplomatiske pres vil vi selvfølgelig øge, hvis sagen fortsætter.

Læs også: Opbakningen til Arctic Sunrise er enorm på Twitter

I alt 30 aktivister er varetægtsfængslet i Rusland efter en protest mod olieboringer i Arktis. Halvdelen er allerede nægtet løsladelse mod kaution og er sigtet for pirateri.