1,5 milliarder er et skridt i den rigtige retning

Det er ikke nemt at være en mindre virksomhed, når krisen kradser. Købekraft og kunder forsvinder, og i banken bliver kassen oftere og oftere lukket i, når der spørges om lån.

– Problemet lige nu er, at der er virksomheder, der ikke kan få finansieret deres sunde investeringer, siger Chef-økonom Jacob Thiel fra Håndværksrådet. Håndværksrådet er hovedorganisation for de små og mellemstore virksomheder i Danmark.

På den baggrund præsenterede statsminister Helle Thorning-Schmidt i dag et lovforslag, som vil tilføre vækstfonden 1,5 milliarder kroner.
Lovforslaget bliver hilst meget velkommen hos Håndværksrådet.

– Krisen her er af en sådan karakter, at den har udviklet sig til et strukturfænomen, så selvom det begynder at gå bedre med væksten, vil bankerne stadig holde igen. Derfor er det vigtigt at regeringen går ind og adresserer det, uddyber Jacob Thiel.

Han understreger, at det er vigtigt hele tiden at tilføre vækstfonden nye midler, og påpeger samtidig, at der skal skabes metoder, så små og mellemstore virksomheder kan finde finansiering uden at skulle banke på døren hos bankerne.

– Det er et generelt problem at skaffe kapital, med og uden vækstfonden.
Det hjælper ikke alle virksomheder, at man laver det her, men det er et skridt på vejen.

Ikke kun sunde investeringer skal støttes

Under statsministerens pressemøde lagde Helle Thorning-Schmidt vægt på, at det er de ”sunde” investeringer pengene skal lånes ud til, men det er Jacob Thiel ikke enig i

– Det skal være muligt for sunde og veldrevne virksomheder at få finansieret nogen af deres projekter, men også for de virksomheder som for bankerne ligger i en gråzone. Selvom en virksomhed har haft røde tal i et enkelt år, så er det vigtigt at der er mulighed for at få lån, siger han.

Han er glad for regeringens forslag, og håber at man vil fortsætte med at styrke vækstfondens i en tid hvor banker og realkreditinstitutter har strammet deres kredit politik.

Pengene skal skabe arbejdspladser

– Jeg er ikke i tvivl om, at det vil give et skub til investeringer, job og vækst i mindre virksomheder i Danmark. Og der er heller ikke nogen tvivl om, at det er der meget hårdt brug for, sagde Helle Thorning-Schmidt på tirsdagens pressemøde, da hun præsenterede lovforslaget.

De 1,5 milliarder skal lånes til ansvarlige og ”sunde” investeringer i små og mellemstore virksomheder, for at skabe vækst og dermed arbejdspladser. Og hos håndværksrådet er man enig i at investeringerne vil skabe nye jobs.

– Hvis virksomhederne ikke investerer i nye projekter og investerer i produktionsapparater, så får du ikke genereret de samme arbejdspladser, så det har en betydning for jobskabelsen, fordi problemet lige nu er, at der er virksomheder, der ikke kan få finansieret deres sunde investeringer, siger chef-økonom Jacob Thiel.
 

Se Helle Thornings pressemøde her