Automatisk donorregistrering vil redde liv

Den nuværende lovgivning er indrettet sådan, at man selv skal gå ind og tilmelde sig som organdonor i donorregistret, men det skal laves om, hvis det står til patientforeningerne Transplantationsgruppen og Danmarks Lungeforening.

Begge parter mener, at man vil kunne skaffe flere organdonorer, hvis unge ved det fyldte 18. år, uden at røre en finger, bliver registreret som organdonorer.

– Vi vil sindssygt gerne have, at vi får det der hedder formodet samtykke. Det vil sige, når man bliver 18 år, så bliver man tilmeldt donorregistret automatisk. Vi arbejder på den del, siger Jan Rishave, formand for Transplantationsgruppen.

Det bakkes op af Danmarks Lungeforening, der også gerne vil have indført automatisk donorregistrering, når unge bliver myndige. Det betyder, at flere mennesker bliver tilmeldt donorregistret, og det er nødvendigt, for uden organdonorer ser det sort ud, for de patienter, der står på venteliste til at få en ny nyre, ny lever, nyt hjerte eller noget helt fjerde.

– Men sagen er, at patienter dør på ventelisten i Danmark, skriver Johannes Flensted-Jensen, bestyrelsesformand for Danmarks Lungeforening, i et debatindlæg på www.lunge.dk, som også har været bragt i nyhedsbrevet Altinget.

I alt stod 121 personer på venteliste til at få en organtransplantation i 2011, og 769.373 danskere var tilmeldt donorregistret 1. januar 2012. 

Regeringen skal være med til at ændre loven

Men Jan Rishave fra Transplantationsgruppen mener, at det kan blive svært at ændre lovgivningen, fordi regeringen ikke virker samarbejdsvillige.

– Lige i øjeblikket prøver vi at snakke med regeringen omkring at få lavet den lovgivning, der betyder, at man automatisk er tilmeldt. Men det tror jeg ikke bliver en realitet, det gjorde jeg, men det tror jeg desværre ikke på nu, siger Jan Rishave. 

Men der tager han muligvis fejl, for SFs sundhedsordfører, Jonas Dahl, er personligt selv positivt stemt over for lovændringen. 

– Jeg er personligt enig i, at man skal tage stilling, når man fylder 18 år. Hvis man en dag gerne vil have gavn af et organ, så synes jeg også, at det er rimeligt, at man i hvert fald får mulighed for at tage stilling til, om man vil bidrage til andre. Jeg er personligt tilhænger af, at man skal registreres, når man fylder 18, forklarer Jonas Dahl.

Som det er i dag, skal man som sagt selv tilmelde sig donorregistret, hvis man ønsker at være organdonor, og det mener Jonas Dahl er ”den omvendte løsning”. Den rigtige vej at gå er, ifølge sundhedsordføreren, den samme som de to patientforeninger foreslår. 

Automatisk registrering er lig med flere donorer

Ifølge bestyrelsesformand Johannes Flensted-Jensen fra Danmarks Lungeforening vil en ændring af loven betyde, at der fremover ikke vil være lange ventetider på at få en organtransplantation, fordi flere er tilknyttet registret.

– I de seneste år har vi derfor arbejdet tæt sammen med andre patientforeninger for at fremme en holdningsændring i Danmark. Vi tror på, at et formodet samtykke vil bidrage til at minimere tabet af donororganer. Vi tror også på, at det vil medvirke til at skabe de nødvendige rammer til at sikre, at der i fremtiden ikke er mangel på organer, siger han i debatindlægget.

Alternativ til automatisk registrering

Men der er en også andre måder, hvorpå man kan tvinge unge til at tage stilling til organdonation. Både Jan Rishave og Anne brandt, direktør i Danmarks Lungeforening, mener, at der er et smuthul, som med fordel kan udnyttes. Når unge på den ene eller den anden måde er i kontakt med kommunen, bliver de bedt om at sige ja eller nej til at være organdonorer.

– Der er allerede mange anledninger til at opfordre til stillingtagen. Fx når man fornyer sit kørekort eller bestiller nyt pas eller i anden kontakt med kommunen. Det er en oplagt mulighed for at inspirere til stillingtagen, siger Anne Brandt, der er direktør i Danmarks Lungeforening.

 Læs også:

Den nuværende lovgivning om organdonation Det Etiske Råd

Tag stilling nu! Kampagne