Hvad sker der, hvis 3D-printeren bliver allemandseje ligesom vores fjernsyn og computere? Kan du forestille dig, hvordan din verden vil se ud, hvis du kan printe din egen margretheskål eller designertasker? Det er efterhånden blevet et relevant spørgsmål på grund af den hype, der florerer omkring 3D-printeren og dens udvikling.
Selvom at du måske hørt om alt fra 3D-printede huse til 3D-printet mad og pistoler, skal man ikke tage fejl af, at der er lang vej igen, før 3D-printere bliver en del af de danske hjem.
Rådgivningsvirksomheden ‘Instituttet for Fremtidsforskning’ satser på, at den revolutionerende printer får sit gennembrud i privaten omkring år 2030. Fremtidsforsker i virksomheden Klaus Mogensen med speciale inden for bl.a. teknologi i samfundet antager, at der i hvert fald vil gå op til 15 år, før mindst hver tredje dansker har en 3D-printer i hjemmet.
Det skal der til
Før 3D-printeren kan gå hen og blive populær, er der tre klare områder, hvor der skal forbedres, fortæller Klaus Mogensen.
Læs også: Titan-supercomputeren beregner konkurrenterne af vejen
– Først og fremmest skal 3D-printere blive nemmere at bruge. Det er især i forhold til at kunne designe ting, så det ikke kun er nørderne, der kan finde ud af at bruge dem. Derudover skal materialerne være billigere. Lige nu koster materialerne omkring 700 kr. pr. kilo, så der printes mest til at små ting på hobbyplan. Den tredje og sidste ting er, at det tager for lang tid at 3D-printe, fortæller Klaus Mogensen.
Flere faktorer spiller ind, og derfor vil de tre områder blive udviklet og forbedret i hver deres tempo – det handler om, at alle tre områder skal være intakt på samme tidspunkt, fortæller Klaus Mogensen.
Plug n’ play er der meget af – endnu
Samme melding kommer fra Troels Askholm Andersen, civilingeniør i mekanik og medstifter af Ragnar Prototyping, som er firmaet bag Danmarks største 3D-printer.
– Man skal ikke tro, at der er nogle 3D-printere, man bare kan sætte til, og så virker det, siger han.
Fakta om 3D-hobbyprintere
- 3D-hobbyprintere kan kun printe i plast
- Du kan downloade tegninger af figurer, som andre har tegnet i 3D, og printe dem.
- Du kan selv lære at tegne i 3D og printe dine egne ting
- Flest 3D-hobbyprintere bruges til at printe legetøj
- 3D-printere generelt bruges mest til at printe prototyper
- Ifølge 3D Printhuset kan udlærte i dag fx printe mindre ting i plastik som fx håndtag og små skåle.
Ifølge Troels Askholm Andersen skal 3D ses som et håndværk, man skal bruge tid på at lære ligesom at sy eller strikke.
– 3D er sindssygt svært! Der er mange halve løsninger, og der er mange ting, som stadig skal forbedres, inden der er noget, man kan kalde “plug n’ play-3D-printere.” Man skal ikke tro, at bare fordi man køber en 3D-printer, så kan man lave alting derhjemme, forklarer Troels Askholm Andersen.
3D-printeren er stadig på et tidligt stadie i sin udvikling og er derfor et produkt, man diskuterer meget. Erfaringen og oplevelsen med 3D-printere veksler fra person til person, og fra virksomhed til virksomhed.
Læs også: Køb din helt egen chokolade-printer
Ifølge fremtidsforsker Klaus Mogensen er nogle 3D-printere tættere på at være “plug n’ play.” Printerne er nemlig tilknyttet programmer, hvor man kan downloade allerede tegnede ting og figurer, som er klar til at blive printet.
-Hvis man bare vil printe noget, andre har tegnet, og du ikke selv er interesseret i at lære at tegne i 3D, så er der faktisk nogle printere, som er “plug n’ play.” Hvis man selv vil lære at tegne i 3D, kræver det tid og interesse, forklarer fremtidsforsker Klaus Mogensen.
Hos 3D Printhuset – forhandler af printere og udstyr fra verdens førende 3D virksomheder – udbydes der introduktions- og modelleringskurser for kunderne for på den måde at udbrede kendskabet. Det er blandt andet nødvendigt, hvis 3D print skal blive tilgængeligt for alle, fortæller Simon Klint Bergh, medstifter af 3D Printhuset, og tilføjer, at kun 10 % af deres kunder er private forbrugere.
First movers
Selvom der er lang tid til, at man forventer, at 3D-printeren får sit gennembrud i de danske hjem, er der altid dem, der skal have det nyeste nye – de såkaldte “first movers.”
– Mange af dem, der køber 3D-printere til privat brug, det er dem, der gerne vil have det første af noget, hvor den halve løsning er godt nok, bare fordi de gerne vil være de første, der har den, siger Troels Askholm Andersen og fortsætter:
– Det er ligesom dengang, hvor iPhonen var noget helt nyt: Der var der meget hype omkring den. Det kan man godt sammenligne med stadiet af 3D-printere lige nu – de er ikke perfekte, men de er gode nok til, at first movers vil have dem.
Ifølge Klaus Mogensen er der en typisk proces, når et produkt går fra at være enkeltmandseje til at være allemandseje.
-Processen skal ses som en kurve, hvor flere og flere langsomt tilkobler sig trenden, når first movers først har slået til. Til sidst er der en kritisk stor masse, som vokser til omkring 80 procent i mætningspunktet. Derefter begynder det at aftage igen, siger Klaus Mogensen og forklarer, at der er mange, man ikke vil nå ud til med 3D-printeren, f.eks. pensionister.