Alt for mange kører med slukkede baglygter

Tallene taler sit eget sprog. 70 procent har set en bil med slukkede baglygter. Foto: Steffen Nygaard, Pixabay

Undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik viser, at syv ud af ti bilister svarer, at de inden for de sidste tre måneder har oplevet, at andre bilister kørte med slukkede lygter. 71 % i Hovedstaden og 74 % på Fyn.

Derudover svarer 12 procent af de adspurgte, at de har oplevet kritiske situationer, fordi en anden bilist kørte uden tændte baglygter.

Dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik understreger vigtigheden af de tændte lygter.

Det kan nemlig få fatale konsekvenser, hvis du kører uden tændte lygter. Det er svært at få øje på bilen, hvis baglygterne er slukkede og især i disse dage, hvor sneen vælter ned over de danske veje. Slukkede baglygter kan sætte en skræk i livet på andre trafikanter, og hvis man ikke opdager den forankørende bil i tide, kan det i værste fald gå gruelig galt.

– Man skal være opmærksom og reagere, hvis andre bilister blinker med lyset. De fleste ulykker, som sker pga. slukkede lygter forårsager kun materielle skader, men derfor skal man stadig huske at tænde lysene. Det kan selvfølgelig også være mere alvorlige skader, siger Jesper Sølund.

Han opfordrer autobranchen til at lave målrettede kampagner, som oplyser folk om vigtigheden af tændte lygter.

– Autoforhandlerne ved præcis, hvem de har solgt biler til, og om bilernes lygter tænder automatisk. Så i virkeligheden er det langt bedre, at de også oplyser om, hvorfor det er så vigtigt med tændte lygter, siger Jesper Sølund.

Læs også: Værkstedschef: Mange gider ikke skifte til vinterdæk

Ikke alle kørelys tænder automatisk

På mange biler, der blev solgt som nye i perioden 2011 og frem til juli 2016, tænder kørelyset i baglygterne ikke automatisk.

Hvis dine kørelys ikke tænder automatisk, kan du få løst det permanent. På de fleste værksteder kan man indstille bilen sådan, at baglygterne tændes automatisk, så snart man starter bilen. Rådet for Sikker Trafik mener, at det er en god idé at køre forbi et værksted og få lavet et baglygte-tjek.

Det kræver typisk bare, at værkstedet justerer i bilens computer. Det afhænger dog af, hvilken bil du kører i. Hvis du har en bil, som er typegodkendt efter den 30. juli 2016, behøves du ikke at bekymre dig. De nye biler har nemlig en lyssensor, som sørger for, at lygterne tændes automatisk.

Du kan få en bøde på 1.000 kroner

Politiet er opmærksomme på problemet, og de oplever det ofte, når det er mørkt, tåget eller snevejr.

– Det handler nemlig om sikkerhed, for det er ofte meget sværere for andre bilister at få øje på en bil med slukkede baglygter, og det skaber farlige situationer, siger Christian Bertelsen, politiassistent og presseansvarlig i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter i en pressemeddelelse.

Han forklarer, at man kan få et bøde på 1.000 kroner, hvis man kører uden tændte lygter.

Hos bilejernes interesseorganisation FDM har man i lang tid lavet kampagner, som har til formål at mindske antallet af danske billister, der kører med slukkede baglygter.

– Tallene understreger den fornemmelse, vi alle sammen har haft i en lang årrække. Vi har et problem med en relativ størrelse. De sidste mange år har vi med jævne mellemrum gjort opmærksom på problemet, siger Dennis Lange, juridisk konsulent i FDM.

Han pointerer også, at straffen kan være meget højere end først antaget.

– Hvis man havner i en situation, hvor manglende lys fører til en ulykke, kan straffen meget vel være højere end 1000 kroner, siger han.

Sådan gjorde vi: Rådet for Sikker Trafik udsendte en pressemeddelelse i går. Vi har interviewet FDM og dokumentationschefen i Rådet for Sikker Trafik via telefon. Citater fra politiet er taget fra pressemeddelelsen.