Krumspring vinder årets idrætsforening i København: »Vi må udnytte de faciliteter der er«

Børn der laver idræt. Foto: Emily de Seze / Netavisen

Den initiativrige idrætsforening Krumspring, har gennem kreativ tænkning, kunne formå at udnytte de knappe idrætsfaciliteter i København. Det har nu givet foreningen prisen som “Årets Idrætsforening i København 2022”.

Formand for Krumspring, Julie Lund, glæder sig over kåringen og belønningen. Hun er stolt af foreningens bedrifter. Julie Lund vægter foreningens samarbejde med Københavns Kommunes dagtilbud højt, og hun ser det som en stor del af Krumsprings succes.

– Det er via samarbejdet med dagtilbud, skoler og fritidsordninger, at Krumspring har formået at få rigtig mange medlemmer på, siger hun.

Krumspring træner gymnastik og motorik for børn og unge. Foreningen har gennem samarbejde med flere dagtilbud, skoler og fritidsordninger i Københavns Kommune inddraget mange børn i idrætsforeningslivet og samtidig benyttet sig af de forskellige kommunale institutioners idrætsfaciliteter.

For få idrætsfaciliteter i København

Mangel på idrætsfaciliteter har længe været en udfordring i København, men Krumsprings samarbejde med daginstitutioner har givet dem mulighed for at bruge institutionernes idrætsfaciliteter, i form af idrætssale, gårde og tumlerum i børnehaver.

– Facilitetsmangel har været udfordringen for København. Så vi ville finde en måde at udnytte faciliteterne, siger hun.

Public Affairs konsulent i Dansk Idrætsforbund (DIF) med ansvar for idrætsfaciliteter, Lasse Lyck, er yderst imponeret over Krumsprings indsats og udnyttelse af de idrætsfaciliteter, der allerede findes i København, da Københavns Kommune, ifølge ham, er særligt udfordret.

– Facilitetsudfordringerne er store i København, som er den by i Danmark, med færrest idrætsfaciliteter per indbygger. Det er mere end fremragende, at en forening kan gå forrest og udnytte kapaciteten på kommunens faciliteter, siger han.

Læs også: København mangler idrætsfaciliteter: Børn og unge står i kø

Ifølge Krumspringsleder, Julie Lund, kan foreningens succes i samarbejdet med daginstitutionerne, også krediteres Københavns Kommune. Kommunens Kultur og Fritidsforvaltning har nemlig en afdeling, der kan facilitere mødet mellem idrætsforening og daginstitution. Afdelingens projekt hedder ”Aktive Børn i Forening.”

Et samarbejde for børnene

Udviklingskonsulent med fokus på idrætsudvikling, Pia Brøgger, som sidder i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, styrer projektet. Hun fortæller, at Krumspring er en af flere idrætsforeninger, som medvirker i projektet, men at Krumspring yder en særlig indsats.

– Det er jo helt fantastisk, at Krumspring kan udnytte de idrætsfaciliteter, der findes i kommunens daginstitutioner, når byen er så presset på faciliteter, siger hun.

Aktive Børn i Forening

Aktive Børn i Forening er et kommunalt projekt, der udvikler samarbejde mellem dagtilbud og idrætsforeninger. Kultur- og Fritidsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen igangsatte projektet i 2020, og skulle særligt hjælpe børn i Københavns udsatte områder. Projektet samarbejder på nuværende tidspunkt med 15 idrætsforeninger.

Kilde: Københavns Kommune.

Ifølge Udviklingskonsulent med fokus på idrætsudvikling, Pia Brøgger, som sidder i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, er samarbejdet mellem idrætsforeninger og dagtilbud både givende for idrætten og Københavns mange børn.

– Vi oplever, at foreningsidrætten kan understøtte dagtilbuds bevægelighedspraksis og forældresamarbejde, så det skaber en større sammenhængskraft i lokalområder, fortæller hun.

Krumsprings samarbejde med Københavns Kommune og daginstitutioner, har fået idrætsforeningen til at vokse gevaldigt. For fem år siden var Krumspring kun til at finde i Vanløse med en håndfuld idrætsinstruktører, men nu har de spredt sig til seks forskellige områder i København, og råder over 11 hold med 92 instruktører.

Sådan gjorde vi: Københavns Kommune kårerede Krumspring som årets idrætsforening i København 2022. Dertil kontaktede man Formanden for Krumspring, Dansk Idrætsforbund og Kultur- og Fritidsordningen, som alle blev interviewet over telefon.