Alternativet spidder isbjørn på Christiansborg Slotsplads

12968160_1160477337319815_7363915991011854278_o
Skulpturen af Jesper Galschiøt forestiller en isbjørn, som bliver spiddet af klimaændringer. Foto: Nanna Winding-Laursen, Oliver Riel og Toke Lotz. d. 4. april, 2016.

På fredag bliver en tolv meter lang og syv meter høj skulptur af en spiddet isbjørn placeret foran Christiansborg for at minde politikere såvel som forbipasserende om, at lemfældig omgang med kloden har resulteret i klimaændringer.

– Det er et politisk statement, vi laver. Skulpturen symboliserer en kurve af CO2-indholdet i atmosfæren, som stiger og stiger. Isbjørnen bliver spiddet på spidsen af kurven, men vi håber så, at kurven bøjer af, så man ikke kan spidde isbjørnen, fortæller partiets miljøordfører Christian Poll.

 En spiddet isbjørn er et billede, vi har set for os mange gange før, og det har jo ikke fået folk op af sofaen og gøre en hel masse for klimaets skyld. Jeg svært ved at se skulpturen som noget, der vil have en kæmpe stor betydning
Pernille Almlund, lektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab

Ifølge lektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, Pernille Almlund, er det atypisk, at politiske partier laver ‘skulptur-happenings’ for hinanden, men det giver mening for et parti som Alternativet, som er kendetegnet ved at tale et anderledes sprog. Pernille Almlund tror dog ikke, at skulpturen vil redde klimaet.

Læs også: Rådhuspladsen forvandler sig til bytte-mekka

– En spiddet isbjørn er et billede, vi har set for os mange gange før, og det har jo ikke fået folk op af sofaen og gøre en hel masse for klimaets skyld. Jeg svært ved at se skulpturen som noget, der vil have en kæmpe stor betydning.

Skulpturen af Jesper Galschiøt blev første gang opstillet i Paris under COP21, og den skal den næste måned stå på slotspladsen. Alternativet er selv begejstrede for initiativet, og de håber, at den vil få forbipasserende og politikere til at stoppe op og tænke over symbolikken.

Læs også: Kunsten at lave street art, når man ikke kan gå

Selvom skulpturen ikke nødvendigvis kan rykke danskernes miljøbevidsthed, så kan dens tilstedeværelse på Slotspladsen måske skaffe Alternativet omtale og manifestere dem, som de kreative og alternative, vurderer forskeren.

Mulige konsekvenser ved klimaændringerne 

– Jeg tænker nærmere, at det vil være omtale af et politisk parti, der netop går alternative veje, eller i hvert fald forsøger at gøre det. De prøver dybest set at tale til deres egne med et andet sprog. Jeg tror da, at folk vil kigge for at se, hvad det er, men om de vil fange budskabet og tænke over klimaet, det har jeg svært ved at se, siger Pernille Almlund.