Arbejdsløse har det sværest i Nordsjælland

Hvis du er arbejdsløs og jobsøgende, har du de værste chancer for at finde job, hvis du bor i Nordsjælland. Ifølge et nyt Danmarkskort over ledighed fra fagforeningen 3F er Halsnæs og Gribskov nemlig de to kommuner i Danmark, hvor der er størst ledighed.  Her er der så meget som 40 arbejdsløse pr. job i Halsnæs og 33 i Gribskov. Til sammenligning er der kun seks arbejdsløse pr. job i Københavns Kommune.

Tjek selv ledigheden i din kommune ved at se Danmarkskortet her

 

Mange arbejdsløse unge

 

Formand for arbejdsmarkedsudvalget i Gribskov Kommune, Lone Møller (S), mener, at den store ledighed skyldes kommunens store antal af små og mellemstore virksomheder, der er blevet ramt af den økonomiske krise, men også den lave andel af unge, der tager en uddannelse.

 

”Man er ikke så vant til uddannelse i kommunen, og der er rigtig mange unge, der ikke uddanner sig og ikke er i job”, fortæller hun.

 

Børge Sørensen (SF), der er medlem af arbejdsudvalget i Gribskov Kommune, mener også, at den høje arbejdsløshed i kommunen hænger sammen med en høj procent af ufaglærte.

 

”Der er ikke så mange ufaglærte jobs tilbage til Danmark, og få unge får en uddannelse i kommunen. Der har ikke tidligere været mulighed for en erhvervsuddannelse i Gribskov, og mange tager derfor til København, Lyngby eller Roskilde for at uddanne sig. Også mange gymnasieelever går i skole i andre kommuner”.

 

Han mener, at det skyldes, at de traditionelle erhverv er fiskeri og landbrug, og det derfor ikke tidligere har været nødvendigt med en erhvervsuddannelse på samme måde.

 

Lone Møller pointerer dog en positiv udvikling i kommunen i og med, at flere uddannelsestilbud er på vej, og der har været et fald i antallet af arbejdsløse unge siden marts i år.

 

Størst ledighed i udkantsdanmark

 

Generelt er arbejdsløsheden størst på Sjælland. Dog er den stadig relativt lav i Københavns Kommune med seks arbejdsløse pr. job.

 

”Danmarkskortet illustrerer den velkendte problematik omkring stor arbejdsløshed i udkantsdanmark”, fortæller Nicolai Kampmann, der er pressechef i 3F.

 

Den laveste ledighed findes generelt i Midt- og Sydjylland, hvor mange kommuner har mellem fem og syv arbejdsløse pr. job.