Naboer magtesløse over for støjende fitness

Fitnesscentre giver ikke kun høj puls og fugtige hænder hos mandfolk under vægtstænger og kvinder på stepbænke. Også flere naboer til fitnesscentre får pulsen op, men her er grunden snarere indestængt frustration end forbrændte kalorier.

Miljøstyrelsens regler for støj giver nemlig fitnesscentre mulighed for helt lovligt at larme. Ifølge reglerne for støj fra virksomheder er det muligt at larme i en begrænset periode, når bare virksomheden er tilsvarende stille i andre perioder, fortæller Max Møller, som er miljøkontrollør i Center for Miljø ved Københavns Kommune:

– Man kan godt støje lidt mere i en periode af dagen, eftersom støjen bliver målt som gennemsnittet over en hel dag. Så derfor kan man godt spille lidt højt under en spinningstime og så stoppe holdet i to timer, og så spille lidt højt igen, men stadigvæk holde sig under grænseværdien, siger miljøkontrolløren.

En tabt kamp

En larmende fitnessbas er ikke noget, man drømmer om, når arbejdsdagen er slut og det er tid til en rolig stund med familien. Det fortæller Anders Fisker Ross-Hansen, bestyrelsesformand for beboerne i ejerforeningen Valbycenter 3, som dagligt oplever støjproblemer fra det nærliggende fitnesscenter. Han har klaget på vegne af foreningens godt 100 boliger, hvoraf ca. 5-10 boliger oplever meget store problemer med støj fra det nærliggende fitnesscenter.

– Særligt spinningstimerne og holdtræning såsom crossfit, hvor instruktørerne brager op for højttalerne, er et problem. Og holdene ligger typisk fra klokken 17 til 20, som jo netop er det tidspunkt, hvor folk er kommet hjem fra arbejde og gerne vil kunne slappe af, siger Anders Fisker Ross-Hansen. Reglerne for støj har dog gjort, at foreningen måtte opgive sagen.

Ifølge Max Møller fik Center for Miljø i Københavns Kommune sidste år omkring 4-5 klager over støj fra fitnesscentre. Ofte lykkes det at formindske støjgenerne via dialog med fitnesscentrene. I andre tilfælde ender sagen med en støjmåling.

– Støj fra fitnesscentre er statistisk set ikke et stort problem, men for dem, der er ramt, er det selvfølgelig et problem. Og derfor er det et problem, der skal løses, siger miljøkontrolløren.

 

Se også:

Center for miljø: http://www.kk.dk/FaktaOmKommunen/Forvaltninger/TMF/Organisation/cmi.aspx