Det har boostet nye danske rockbands og skabt øget fokus på rock- og metal. Sådan lyder dommen overHigh Voltage Rock Awards, der på lørdag afholdes for anden gang i Boltens Gård i København.
Og det er der hårdt brug for, mener Tore Tvarnø Lind, lektor på Institut for Kunst og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet.
– Hvis man spørger pladebranchen og festivalbranchen, så er de bekymrede for, hvordan fremtiden ser ud, hvor de store gamle rockbands begynder at dø. Black Sabbath’s sidste tour er nærmest ikonisk for, hvordan de sidste gamle kæmper dør. De har brug for, at der kommer mere fokus på de gode nye bands, der kan vokse og sælge, og efter min mening er der mange nye og meget dygtige bands i den danske rock- og metalscene, siger lektoren.
Det, som rocken lider lidt under, er, at der ikke er nogen nye store rockbands. Og hvorfor er der sådan? Er det fordi, de ikke bliver stimuleret til at komme, eller er det fordi dem, som er her, ikke bliver opdaget?
Martin Jensen, chef på High Voltage
Netop rock- og metalmusikerne vil Martin Jensen og Steffen Jungersen gerne samle. De er den garvede rock-duo bag showet, som forsøger at sparke sig ind i et dansk musiklandskab domineret af kunstnere som Mø, Christopher, Mads Langer, Lucas Graham og mange andre mainstreamkunstnere.
Læs også: Vi gider ikke at se musik på tv
De har begge over 25 års erfaring i musikbranchen, Martin Jensen som entreprenør og chef på High Voltage og Steffen Jungersen som journalist og musik-anmelder for bl.a. BT.
Lever rocken stadig?
Sidste år var flere branchefolk ude og proklamere rockens død, men selvom rocken har det svært, er duoen ikke enige med dem.
– Når eksempelvis Roskilde Festival skal rydde bordet, så er det Rolling Stones, Paul McCartney og i år Neil Young, de sætter på plakaten. Det er store rocknavne. Men det, som rocken lider lidt under, er, at der ikke er nogen nye store rockbands. Og hvorfor er der sådan? Er det fordi, de ikke bliver stimuleret til at komme, eller er det fordi dem, som er her, ikke bliver opdaget, spørger Martin Jensen retorisk.
Han mener, at netop High Voltage Rock Awards kan være med til at samle det felt og vise, hvad Danmark har af fed rock- og metalmusik.
– Man tyer altid til store danske rockbands, hvis der skal sælges mange billetter. Der er ikke nogen, der vil lave en koncert med et dansk popband, som er i samme størrelsesorden, som den Volbeat lavede i Odense sidste år, fordi de simpelthen ikke kan sælge så mange billetter, tilføjer Steffen Jungersen.
Læs også: Borgmester vil stadig renovere Valby Hallen
Fakta om awardshowet
Live bands: Denner/Shermann, I’ll Be Damned, Grusom, Red Warszawa og The Vision Ablaze
Der uddeles 14 priser
Showet har en jury på omkring 100 mennesker, som er spredt ud over hele landet
Der er udbudt 300 billetter. Med gæster og kunstnere vil showet huse ca. 500 mennesker
Showet blev afholdt første gang sidste år
For rocken og musikernes skyld
Mikael Højris, musik- og kontraktkonsulent hos DMF, er begejstret for awardshowet.
– Det er en rigtig god måde at få et publikum til at opdage nogle genrer, som ikke altid bliver prioriteret i radio og tv, så meget som man kunne ønske sig, og det er godt for vores musikere, at de får mere eksponering.
Netop eksponeringen af genren er noget af det, der vækker glæde hos musikerne.
Ditlev Ulriksen, forsanger i bandet Shotgun Revolution, som sidste år fik prisen for årets danske radiotrack, er selv begejstret for at have været en del af awardshowet.
– Det har været en kæmpe ære at vinde en pris, og vi er meget stolte. Men det vigtige er ikke priserne, men det fokus der kommer på genren og de bands, der bruger rigtig mange penge, kræfter og tid på at formidle musikken ud til en stor skare af fans.
Læs også: Kæmpe koncertsted åbner på Amager
Også Danish Musik Awards mener, at et awardshow for rock- og metalmusik er en god idé.
– På TV2 ser vi dansk musik som noget af det bedste til at skabe fællesskab i befolkningen. Derfor er vi stolte over at være med-afsendere på DMA sammen med IFPI og KODA. At rocken får sin egen award er en god nyhed – jo mere fokus på dansk musik, jo bedre, siger Gitte Madsen, underholdningschef på TV2 Danmark.
Læs også: Roskilde-koncerter booster danske bands
Artiklen fortsætter under billedet.
Showet bliver større
Ud over at forbedre de praktiske mangler fra sidste år, så som bedre lyd, flere skærme og videoproduktion, har showet valgt at få en ekstern konferencier, Mikkel Neperus, tidligere frontmand i Supercharger, som vandt prisen for årets danske rockudgivelse sidste år.
Der er også blevet tilføjet en ekstra kategori, årets danske video, og kategorien årets danske jam band er blevet fjernet. Der er også fundet mere plads, så der i år kan sælges 50 billetter flere end sidste år.